Hlavní obsah

FOTA prý už má jméno a kalendář nového seriálu formulových závodů

SILVERSTONE

Po rozkolu ve formuli 1 začíná plánovaný nový seriál závodů rebelujících týmů dostávat konkrétnější obrysy. Podle některých spekulací se počítá s názvem "New Formula" a agentura SID přinesla i první podobu možného kalendáře s termíny a dějišti sedmnácti závodů.

Článek

Z aktuálního šampionátu by měly pořádat i závody nového seriálu v roce 2010 Monte Carlo (23. května), Silverstone (11. července), Monza (12. září), Abú Zabí (26. září) a Suzuka (24. října). Dalšími uvažovanými zastávkami jsou Buenos Aires (7. března), Mexiko City (21. března), Jerez (11. dubna), Portimao (25. dubna), Imola (2. května), Montreal (6. června), Indianapolis (13. června), Magny-Cours (26. července), Lausitz (15. srpna), Helsinky (29. srpna), Singapur (10. října) a Adelaide (7. listopadu).

Zákulisní informace ale zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, naopak šéf jedné z odcházejících stájí McLaren Martin Whitmarsh uvedl, že ještě není pozdě na zakopání válečné sekery. Pokud se ale podle něj nepodaří dojít asociaci stájí FOTA a automobilové federace FIA ke kompromisu do konce července, nebude již cesty zpátky.

"Na konci července už budou ty cesty, kterými se obě strany vydaly, příliš vzdálené. Co nás rozděluje nyní, bude pak ještě markantnější," uvedl Whitmarsh v dějišti britské Grand Prix v Silverstonu.

Mosley naznačil, že je připraven ještě jednat

Na dohodu to ale dosud příliš nevypadalo. Osm stájí - Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso - trvá na svém odchodu z F1 kvůli chystaným změnám pravidel. FIA jim za to pohrozila soudem, nicméně její dosud neústupný šéf Max Mosley v neděli naznačil, že je přece jen připraven ještě jednat. "Myslím, že bychom měli spíše diskutovat než se soudit," citovala Mosleyho agentura AP.

Vznik nové série mezitím označil jako nejlepší možné východisko ze současné situace slavný Michael Schumacher, nejúspěšnější pilot v historii F1. "Považuji to v současnosti za opravdovou alternativu," uvedl sedminásobný mistr světa na svém webu. "Samozřejmě to nejdříve vypadalo nepředstavitelně, ale tentokrát za tím stojí všechny velké týmy. Tím vypadá nový šampionát výrazně realističtěji," dodal.

Přisadil si, že už za jeho éry mu šly na nervy "politické hrátky". "Je hrozná škoda, že v poslední době se ve formuli 1 mluví tolik o politice a tak málo o sportu," uzavřel Schumacher.

Reklama