Hlavní obsah

Stáj Red Bull ovládla GP Velké Británie F1, vyhrál Vettel před Webberem

SILVERSTONE

Německý pilot Sebastian Vettel z týmu Red Bull vyhrál nedělní Grand Prix Velké Británie formule 1 se suverénním náskokem více než patnáct sekund. Na druhém místě dojel v Silverstonu jeho stájový kolega Mark Webber z Austrálie, třetí se umístil Brazilec Rubens Barrichello s brawnem. Lídr šampionátu Jenson Button letos poprvé chyběl na stupních vítězů.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Radost jezdců stáje Red Bull po vítězství Sebastiana Vettela (vpravo) a druhém místě Marka Webbera v GP Velké Británie na okruhu v Silverstone

Článek

Button přišel před více než 100 000 diváků o sérii čtyř vítězství, nadále ale bezpečně vede pořadí. Před Barrichellem má náskok 23 bodů, Vettel je po třetím prvenství v kariéře o další dva body zpět.

Vettel necelé dva týdny před 22. narozeninami zcela opanoval víkend v Silverstonu. V pátek vyhrál oba volné tréninky, v sobotu kvalifikaci a nejrychlejší vůz řídil i v závodě. Šedesát kol absolvoval průměrnou rychlostí přes 223 km/h a zvládl Grand Prix v rekordním čase pod hodinu a 23 minut, čímž vylepšil dosud nejlepší výkon Juana Pabla Montoyi z roku 2005. Oproti soupeři z první řady roštu Barrichellovi zajížděl pravidelně o více než sekundu lepší časy.

"Auto bylo neuvěřitelné, fantastické. Tím, že jsem tu vyhrál, se mi splnil sen," řekl pilot po triumfu na tradičním okruhu, na němž se kdysi jela vůbec první Velká cena MS a který má od příští sezony nahradit Donington Park. "Byli tu fantastičtí diváci, všichni vstali a tleskali mi. Sice jsem britským jezdcům trochu pokazil show, ale to mi nevadí. Hlavní je, že jsem vyhrál," dodal Vettel.

Vítěz GP Velké Británie F1 Sebastian Vettel z Německafoto: Reuters /Nigel Roddis

Start zamíchal pořadím až od čtvrté pozice, ze které se propadl Jarno Trulli s toyotou. Původně šestý Button na nejhorší kvalifikační výsledek v sezoně navázal propadem na konec první desítky a musel se propracovávat zpět. "Bylo to frustrující. Bylo tu chladno a za takových podmínek naše pneumatiky prostě nepracují tak, jak by měly," pokusil se Button najít příčiny nevydařeného víkendu.

Naopak Kimi Räikkönen poskočil po startu z devátého místa na páté, finský exmistr světa se ale zase postupně propadal a větší roli v závodě sehrál jeho kolega Felipe Massa. Nakonec z 11. startovní pozice skončil vicemistr světa těsně pod stupni vítězů a vyrovnal své letošní maximum.

Vítěz GP Velké Británie F1 Sebastian Vettel z Německa s vozem Red Bullfoto: Reuters /Nigel Roddis

Barrichella připravil o druhou pozici Webber při prvních zastávkách v boxech. Brazilec si pak musel za sebou hlídat williams Nika Rosberga, na kterého zase dorážel Massa. Při druhém pit stopu si oba pronásledovatelé pořadí prohodili, naproti tomu Barrichello si o chvíli později bleskovou zastávkou u mechaniků třetí pozici upevnil.

Button se v závěru přece jen ještě "přilepil" na Rosberga, ale na předjetí už neměl čas. "Na konci jsem přece jen byl rychlejší, ale Nika jsem nepředjel. Nedostal jsem k tomu ani jednu příležitost," řekl vítěz šesti z dosavadních osmi závodů. "Vettel dnes stejně nebyl k poražení," přidal šéf dosud dominantní stáje Ross Brawn.

Mistr světa Hamilton skončil šestnáctý

Vedle Buttona neudělal domácím divákům radost ani obhájce prvenství a mistr světa Lewis Hamilton. Po nejhorším kvalifikačním výsledku v kariéře (19.) skončil jezdec McLarenu šestnáctý, už po polovině závodu byl o kolo zpět. Předvedl sice několik zajímavých soubojů, ale také "výlet" mimo trať po hodinách. Jeho týmový kolega Heikki Kovalainen po kolizi závod nedokončil a McLaren už počtvrté za sebou nebodoval. Tak dlouho stáj čekala na body naposledy před 28 lety.

Mistrovství světa bude pokračovat 12. července Velkou cenou Německa na Nürburgringu.

GP Velké Británie, osmý závod MS vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:22:49,328 (prům. rychlost: 223,385 km/h), 2. Webber (Austr./Red Bull) -15,188, 3. Barrichello (Braz./Brawn) -41,175, 4. Massa (Braz./Ferrari) -45,043, 5. Rosberg (Něm./Williams) -45,915, 6. Button (Brit./Brawn) -46,285, 7. Trulli (It./Toyota) -1:08,307, 8. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:09,622, 9. Glock (Něm./Toyota) -1:09,823, 10. Fisichella (It./Force India) -1:11,522.
Pořadí MS (po 8 ze 17 závodů):
1. Button 64 b., 2. Barrichello 41, 3. Vettel 39, 4. Webber 35,5, 5. Trulli 21,5, 6. Massa 16, 7. Rosberg 15,5, 8. Glock 13, 9. Alonso 11, 10. Räikkönen 10.
Pohár konstruktérů:
1. Brawn GP 105, 2. Red Bull 74,5, 3. Toyota 34,5, 4. Ferrari 26, 5. Williams 15,5, 6. McLaren-Mercedes 13, 7. Renault 11, 8. BMW-Sauber 8, 9. Toro Rosso 5.

Reklama

Související témata: