Hlavní obsah

Šance na kompromis klesají, začínají přípravy na šampionát New Formula

Ani o uplynulém víkendu nedošlo mezi Mezinárodní automobilovou federací (FIA) a Asociací týmů formule 1 (FOTA) ke smíření, a tak FOTA oznámila, že již tento týden začne s přípravami na nový šampionát New Formula. „Nový šampionát bychom měli mít připravený během několika následujících týdnů,“ prohlásil na webových stránkách Autosport.com šéf stáje Renault Flavio Briatore.

Článek

"Jednali jsme spolu hodně a už toho bylo dost," řekl Flavio Briatore. "Vše jsme uvedli v našem prohlášení, které je jasné. Chceme šampionát formule 1 organizovaný FOTA. Během posledních dvou dní nedošlo k žádné změně," dodal devětapadesátiletý Ital.

Utvrdili je fanoušci

"Když se podívate na tu velikou podporu, kterou jsme dostali od fanoušků, utvrdili jsme se, že děláme správnou věc," řekl viceprezident FOTA a prezident týmu Toyota John Howett. "Náš postoj je jasný. Udělali jsme několik ústupků, abychom došli ke kompromisu. Nyní jsme se rozhodli takto a půjdeme svou vlastní cestou."

Velkou naději na vyřešení dlouhodobého sporu už nevidí ani Martin Whitmarsh, šéf stáje McLaren. "Uvidíme, co se bude dít v příštích dnech. FOTA bude mít tento týden řadu jednání. Důležité jeudržet všechny týmy pohromadě a závodit spolu ve vrcholové závodní sérii."

Zájem je velký

"Budeme se teď zabývat tím, jak se sjednávají kontrakty s médii, jak se zajišťují okruhy. Zájem o spolupráci s námi je velký," dodal Whitmarsh. Naopak podle šéfa týmu Red Bull Racing Christiana Hornera šance na kompromis ještě žije. "Pokud je s námi prezident FIA ještě připraven jednat, je to dobrá zpráva. Bylo by bláhové ignorovat Mezinárodní automobilovou federaci, pokud by byla šance na dohodu."

FOTA již v neděli zveřejnila podobu <span>možného kalendáře s termíny a dějišti sedmnácti závodů </span>nového šampionátu, který by se měl jmenovat New Formula.

Reklama

Související témata: