Hlavní obsah

Krize ve formuli se blíží k bodu, ze kterého nebude návratu

O osudu formule 1 se prý musí rozhodnout již během tohoto týdne. Osm stájí, které odmítly přistoupit na změny pravidel Mezinárodní automobilové federace (FIA), mají již připravený vlastní seriál závodů a chtějí začít s přípravami. Krize se tak podle mnohých blíží do bodu, ze kterého nebude návratu.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Fanoušci mají jasno, kdo by měl formuli 1 opustit. Svědčí o tom i transparent, který vytáhli v Silverstone.

Článek

"Nastane to velmi brzy," uvedl prezident Toyoty a místopředseda asociace stájí formule 1 (FOTA) John Howett. "Chceme začít s přípravami a realizací vlastní soutěže. Pak již budeme mít závazky, které se budou obtížně rušit," dodal s tím, že klíčové bude středeční zasedání FIA v Paříži.

O den později se má sejít předseda FOTA a prezident stáje Ferrari Luca di Montezemolo s prezidentem FIA Maxem Mosleym, promotérem seriálu Berniem Ecclestonem a zástupci národních federací.

Týmy Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso v pátek oznámily, že kvůli sporům s FIA ohledně nových pravidel nebudou startovat v příští sezoně formule 1 a chystají vlastní seriál závodů.

Stájím se nelíbí rozpočtový strop

Stájím se nelíbil zejména volitelný rozpočtový strop ve výši 40 miliónů liber. Ten měl přilákat do formule nové týmy, protože kdo na něj přistoupí, bude mít proti ostatním výhody v technologické oblasti.

Podle ředitele stáje Brawn GP Nicka Frye je třeba brát snahu týmů o vytvoření vlastních závodů vážně. "Alternativní šampionát je velmi realistický návrh. Není to planá hrozba, jak jsme podezíráni nebo jak někteří lidé doufají," dodal s tím, že plán na novou soutěž je vytvořený již od roku 2005.

Tehdy odchodem hrozily firmy BMW, Daimler-Chrysler, Renault, Toyota a Honda a zakladatelé Grand Prix asociace výrobců (GPMA). "Tehdy došlo k mnoha jednáním s promotéry a mediálními agenturami, které by rády celý seriál zaštítily," uvedl Fry.

Reklama