Hlavní obsah

Mosley bude kandidovat na šéfa FIA i popáté

LONDÝN

Šéf Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley se chce ucházet o tento post i pro další volební období. Loni sice prohlašoval, že funkci opustí, události ve formuli jedna jej prý ale donutily změnit názor. Současný mandát mu skončí letos v říjnu.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

"V posledních týdnech se ukázalo navýsost zřejmé, že cílem týmů (formule 1) je snaha, abych odstoupil. Ve světle útoků na můj mandát, který jste mi svěřili, musím přehodnotit svůj původní úmysl dále nekandidovat," vysvětlil v dopise zaslaném všem členům FIA. "Je to (volba šéfa FIA) pouze a jen na demokratickém rozhodnutí členů FIA a ne na motoristickém průmyslu a už vůbec ne na jednotlivcích, kteří jsou zaměstnáni v týmech formule jedna," dodal devětašedesátiletý britský funkcionář.

V roce 1991 byl Mosley zvolen předsedou organizace FISA, jež tehdy fungovala jako sportovní divize FIA. O rok později byl ve funkci potvrzen. Předsedou FIA byl poprvé zvolen v roce 1993, kdy se obě organizace sloučily. Nyní mu končí čtvrté volební období. Loni přitom Mosley přečkal ve funkci aféru, kdy jej britský bulvární tisk přistihl při sexuálních orgiích s nacistickou tématikou. Tehdy dostal v tajném hlasování zástupců národních federací důvěru.

Mistrovství světa formule jedna, královská motoristická soutěž pod hlavičkou FIA, se zmítá v posledních týdnech v existenčních problémech. Osm stájí formule 1 odmítlo minulý týden přistoupit na změny pravidel a nastavení rozpočtového stropu pro příští sezonu. Týmy Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW-Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso už začaly s přípravou vlastního seriálu závodů.

Ve středu se uskuteční na toto téma zasedání vedení FIA v Paříži, o den později mají obě znesvářené strany naplánovánu další schůzku, která by mohla ještě rozkolu předejít.

Reklama