Hlavní obsah

FIA a týmy formule jedna našly společnou řeč, rozkol byl zažehnán

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley i zástupci Asociace stájí formule 1 (FOTA) ve středu oznámili, že došlo k dohodě obou stran a byl zažehnán vznik konkurenční série pro příští sezónu. Zároveň Mosley po sjednaném smíru ustoupil od možnosti znovu kandidovat na post šéfa při letošních volbách FIA.

Foto: Gareth Watkins , Reuters

Zleva: šéf F1 Bernie Ecclestone, prezident FIA Max Mosley a prezident Ferrari Luca di Montezemolo na zasedání

Článek

Jednání Světové rady pro sportovní motorismus v Paříži se zúčastnil i český zástupce v tomto orgánu Radovan Novák. „Celé jednání o tolik medializovaném problému formule 1 trvalo patnáct minut. Obě strany byly evidentně předem domluvené a po zveřejnění svého dohody se rozešli Mosley, Ecclestone a di Montezemolo jako nejlepší přátelé,“ řekl Novák Právu.

"Už neuvažuju o znovuzvolení, nyní máme mír," oznámil Mosley v Paříži poté, co na schůzce s šéfem FOTA Lukou di Montezemolem odvrátili možný rozpad seriálu mistrovství světa. "K žádnému rozdělení nedojde. Dohodli jsme se na snížení nákladů. Bude tu jen jeden šampionát formule 1. Cílem ale bude se během dvou let vrátit na úroveň výdajů ze začátku devadesátých let," dodal Mosley. Po dvou měsících tak byly zažehnány spory kvůli novým pravidlům.

Ecclestone má radost

Radost z dohody má i šéf formule 1 Bernie Ecclestone. "Jsem velmi šťastný, že zvítězil zdravý rozum," prohlásil osmasedmdesátiletý Ecclestone. FOTA, Ecclestone a Mosley spolu jednali o řešení krize ještě v úterý v noci do ranních hodin, tedy těsně před středečním zasedáním Světové rady motorsportu.

Minulý týden v pátek osm z deseti stávajících stájí formule 1 odmítlo přistoupit na změny pravidel a nastavení rozpočtového stropu (40 miliónů liber) pro příští sezónu. Týmy Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW-Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso tehdy prohlásily, že už začaly s přípravou vlastního seriálu závodů.

Ve středu odpoledne uveřejnila FIA na svých webových stránkách oficiální startovní listinu pro rok 2010: Ferrari, Toro Rosso, Red Bull, Williams, Force India, Campos, Manor, US F1, McLaren-Mercedes, BMW-Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP. Ve svém prohlášení FIA dále uvádí: “Nebude žádná alternativní série nebo šampionát. Pravidla pro rok 2010 budou shodná s těmi v roce 2009, upravená o změny dohodnuté před 29. dubnem." Tovární týmy se dále dohodly, že v roce 2010 poskytnou nováčkům technickou pomoc.

Reklama