Hlavní obsah

Mosley chce za svého nástupce bývalého šéfa Ferrari Todta

LONDÝN

Šéf Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley, který kvůli sporu s Asociací stájí formule 1 FOTA již nebude kandidovat na svůj post, údajně chce, aby se jeho nástupcem stal bývalý šéf stáje Ferrari Jean Todt. Informoval o tom britský list Sunday Times.

Foto: Yves Herman, Reuters

Prezident FIA Max Mosley

Článek

Francouz Todt, který v březnu po 16 letech opustil Ferrari, má k Mosleymu velmi blízko. Deník proto spekuluje, že by si tak odstupující funkcionář mohl udržet vliv. Právě odstoupení Mosleyho přitom bylo jednou z podmínek stájí k tomu, aby byla zažehnána krize a případné odtržení osmi týmů, které plánovaly vlastní seriál závodů.

Devětašedesátiletý Mosley se původně hodlal znovu ucházet o setrvání ve funkci i na páté volební období, ačkoli vloni prohlašoval, že svůj post opustí. Kvůli zažehnání sporu s FOTA však od svého záměru ustoupil a podle médií se měl dokonce s předstihem stáhnout z formule 1.

V rozhovoru pro Sunday Times však Mosley nevyloučil ani možnost, že by přece jen na svou funkci znovu kandidoval. Nelíbí se mu totiž chování zástupců FOTA, když mimo jiné předsedu FOTA a prezidenta Ferrari Luku di Montezemola vyzval, aby se mu veřejně omluvil za to, že ho nazval diktátorem.

"Udělali chybu, že tancovali na mém hrobě dříve, než jsem byl pohřben. A já tu přitom stojím zdravý jako řípa. Jsem pod tlakem, abych se znovu ucházel o znovuzvolení," uvedl Mosley. "Udělám, co bude nutné. Není v mé povaze, abych se vzdával bez boje," dodal.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace