Hlavní obsah

Stáje formule 1 se opět dostaly do roztržky s FIA

NÜRBURGRING

Nedávno uzavřený smír ve formuli 1 je opět ohrožen. Zástupci osmi stájí sdružených v asociaci FOTA ve středu opustili naplánované jednání s vedením Mezinárodní automobilové federace.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Fanoušci mají jasno, kdo by měl formuli 1 opustit. Svědčí o tom i transparent, který vytáhli v Silverstone.

Článek

Závodní ředitel Charlie Whiting jim totiž oznámil, že oficiálně nejsou zapsány na seznam účastníků mistrovství světa pro příští rok, takže nemají právo hlasovat o případných technických a sportovních úpravách. Na schůzce na Nürburgringu před nedělní Velkou cenou se mělo mluvit o úsporných opatřeních, o které vede FOTA s představiteli FIA vleklé spory.

"Osm týmů FOTA bylo pozváno ke schůzce, na které se mělo diskutovat o dalších návrzích pro rok 2010. Bohužel k debatě nemohlo dojít, protože FOTA jednání opustila," uvedli zástupci FIA v prohlášení.

Asociace sdružující Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyotu, Red Bull, Toro Rosso a Brawn GP se ohradila proti tomu, že by stáje nebyly součástí seriálu v příštím roce. "Všech osm aktivních členů FOTA bylo přijato na schválený seznam účastníků, který FIA zveřejnila 24. června," připomněla s tím, že když byla jejich účast zpochybněna, požádala o odložení jednání.

Členové FOTA se v minulých týdnech chystali kvůli roztržce s FIA na založení vlastní série, ale svár se povedlo zažehnat. V asociaci nejsou z nynějších týmů F1 činné jen Williams a Force India, pro příští rok jsou přihlášeni i tři nováčci Campos, Manor GP a USF1.

Reklama