Hlavní obsah

Pokud Ferrari a spol. opustí formuli, odejde s nimi GP Austrálie

MELBOURNE

Vedení Velké ceny Austrálie pohrozilo, že pokud formuli 1 opustí přední stáje, odejde s nimi i okruh v Melbourne. Ředitel Australian Grand Prix Corporation Ron Walker také vyzval k odstoupení prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Maxe Mosleyho.

Článek

"Pokud bude formule nejednotná, vážně uvažujeme o tom, že ze seriálu odstoupíme," citovala Walkera agentura Reuters. "Australian Open si také nikdo nedokáže představit bez Rogera Federera a dalších hvězdných hráčů," dodal.

FIA se sice po vleklých sporech dohodla s Asociací stájí formule 1 (FOTA) na změnách v pravidlech pro příští sezonu a zažehnala tak odchod předních týmů, stáje však po posledním jednání o úsporných opatřeních opět pohrozily založením vlastního šampionátu. Pokud by se tak stalo, okruh v Melbourne by z formule zmizel s nimi. Loni byl totiž ve ztrátě 40 miliónů australských dolarů a nemůže si proto dovolit dále prodělávat.

"Je to prosté. Superhvězdy prodávají lístky a když superhvězdy nemáte, nic neprodáte," prohlásil Walker. Ferrari a spol. chce na startu vidět i John Brumby, premiér státu Victoria, který závod spolufinancuje. "Za peníze daňových poplatníků chci v Austrálii všechny nejlepší stáje. Nebudeme platit za druhořadou akci," prohlásil.

Podle Walkera může za krizi ve formuli právě Mosley. "Podle mě by měl odejít a zachovat si důstojnost, než aby pomalu vedl formuli do záhuby," uvedl. "Nikdy dřív jsme nepotřebovali nové a čerstvé vedení než teď," dodal.

Reklama

Související témata: