Hlavní obsah

Webber získal na Nürburgringu poprvé v kariéře pole position

Australan Mark Webber vyhrál poprvé v kariéře kvalifikaci a v nedělní Velké ceně Německa formule 1 na Nürburgringu vyrazí z prvního místa za svým premiérovým triumfem. Na mokré trati dnes jezdec stáje Red Bull předstihl o 127 tisícin sekundy druhého Brazilce Rubense Barrichella, který odsunul do druhé řady svého kolegu z týmu Brawn GP Brita Jensona Buttona.

Foto: ČTK/AP

Mark Webber oslavuje nejrychlejší čas v kvalifikaci na VC Německa

Článek

Vedoucí muž šampionátu a vítěz šesti z předchozích osmi závodů v sezoně Button byl ve vyrovnané kvalifikaci o 116 tisícin pomalejší než Barrichelo. O pouhých sedm tisícin porazil domácí naději Sebastiana Vettela z Red Bullu, jenž triumfoval před třemi týdny v britské Grand Prix v Silverstonu.

Pátý skončil úřadující mistr světa Lewis Hamilton, čímž vyrovnal své letošní kvalifikační maximum z dubnové Velké ceny Bahrajnu. Britský pilot využil nových komponentů na svém voze McLaren a vyhrál v Německu dva volné tréninky. V kvalifikaci zaostal za Webberem o 386 tisícin. Ve třetí řadě se vedle něj postaví týmový kolega Fin Heikki Kovalainen.

"Tohle je pozice, z níž se dá bojovat o stupně vítězů," uvedl Hamilton, jenž v uplynulých pěti závodech nebodoval. Mokrá trať by mu však měla svědčit.

Webber se dočkal pole position ve svém 130. závodu ve formuli 1. "Celý víkend jsme tu rychlí. Tým pracuje skvěle. Mám fantastickou pozici k tomu, abych to dokázal," komentoval své vyhlídky na vytoužené vítězství v Grand Prix.

Poprvé během společného působení v Red Bullu byl rychlejší než Vettel, kterému překazil útok na třetí pole position za sebou. Do čela startovního pole se Webber postaví jako první Australan od roku 1980, kdy mistr světa Alan Jones vyhrál kvalifikaci rovněž v Německu, ale v Hockenheimu.

"Ti hoši za mnou mají výbornou sezonu, o tom není pochyb, a půjdou po mně. Ale já se pokusím vyhrát. Ideální by pro mě byla pěkná nudná Grand Prix," uvedl dvaatřicetiletý Webber.

Red Bullu pokazila dnešek jen pokuta 10.000 eur (260.000 korun) za to, že tým nechal vyjet Vettela do boxové uličky ve chvíli, kdy to bylo nebezpečné. Dvaadvacetiletý Němec si posteskl, že udělal chybu, když nejel kvůli mokru naplno. "Když víte, že jste mohli být výš a možná i v první řadě, nemůžete být spokojeni," uvedl Vettel.

Další domácí závodník Timo Glock vyjede z posledního 20. místa, kam ho odsunuli traťoví komisaři kvůli tomu, že zpomalením na trati ohrozil Španěla Fernanda Alonsa. Glock zajel původně s toyotou devatenáctý čas.

Kvalifikace na GP Německa formule 1 na Nürburgringu:
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:32,230, 2. Barrichello (Braz./Brawn GP) 1:32,357, 3. Button (Brit./Brawn GP) 1:32,473, 4. Vettel (Něm./Red Bull) 1:32,480, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 1:32,616, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:33,859, 7. Sutil (Něm./Force India) 1:34,316, 8. Massa (Braz./Ferrari) 1:34,574, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:34,710, 10. Piquet (Braz./Renault) 1:34,803.

Reklama

Související témata: