Hlavní obsah

Formule 1 bude mít příští týden novou smlouvu o své existenci

Do konce příštího týdne bude podepsána nová všestranná dohoda týmů, vedení formule 1 a federace FIA, takzvaný Concorde Agreement. V pátek to oznámila Mezinárodní automobilová federace. Pokud se nestane nic neočekávaného, budou podpisem smlouvy oficiálně ukončeny spory o budoucnosti královské automobilové třídy.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Jezdci formule 1 během Velké ceny Turecka

Článek

FIA v prohlášení uvedla, že členové Světové rady motoristického sportu obdrželi k posouzení kopii nové podoby dohody. Nic by nemělo bránit jejímu schválení, stejně jako souběžně připravované dohodě týmů o úsporných opatřeních. "Pak bude Concorde Agreement koncem příštího týdne připraven k podpisu," uvedla FIA.

Potom definitivně vstoupí v platnost kompromisní řešení, které po měsících sporů vyjednali 24. června v Paříži prezident FIA Max Mosley, promotér F1 Bernie Ecclestone a prezident Ferrari Luca di Montezemolo coby předseda sdružení stájí formule 1 FOTA. Podle dohody nebude Mosley znovu kandidovat na post šéfa FIA, namísto jeho kontroverzního požadavku na zavedení volitelného výdajového stropu ve výši 45 milionů eur se týmy dohodly na postupné redukci nákladů až na polovinu oproti roku 2008. FIA v tomto bodu požaduje písemnou dohodu všech týmů, což je podle informací z jednotlivých stájí údajně už jen formalita. Oba dokumenty by pak mohly být podepsány současně.

Současně s novou všestrannou dohodou budou posvěcena nová pravidla pro příští sezonu, podle nichž se například zvýší minimální hmotnost vozů ze 605 na 620 kilogramů, přední pneumatiky budou o 25 milimetrů užší. Nebude už také možné doplňovat palivo během závodu, proto budou zvětšeny nádrže ze 130 na 230 litrů.

Reklama