Hlavní obsah

VIDEO: Massa vážně havaroval v kvalifikaci na VC Maďarska, už je po operaci

MOGYORÓD

Vážná nehoda Felipeho Massy zastínila sobotní kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Maďarska formule 1, kterou vyhrál Fernando Alonso v renaultu. Ve druhé části bojů o pole position Massa čelně zabořil své ferrari do bariéry z pneumatik. Po trati se v tu chvíli pohyboval rychlostí kolem 200 km/h a televizní záznam ukázal, že Brazilce před nehodou zasáhla do hlavy pružina z vozu jeho krajana Rubense Barrichella.

Foto: Stringer , Reuters

Felipe Massa na nosítkách po havárii v kvalifikaci na VC Maďarska

Článek

Osmadvacetiletý Felipe Massa utrpěl zlomeninu lebeční kosti nad levým okem, tržnou ránu na čele a otřes mozku. Ukázala to vyšetření v budapešťské nemocnici AEK, kde podstoupil bleskovou operaci. Ředitel kliniky Peter Bazso na večerní tiskové konferenci oznámil, že brazilský pilot stáje Ferrari je po operaci lebky ve vážném stavu, ale stabilizovaný. Noc stráví na jednotce intenzivní péče v umělém komatu, operující lékař Lajos Zsiros očekává, že jezdce bude moci probudit v neděli.

Ve zdravotním středisku, kam byl Massa po nehodě převezen sanitkou, byl prý při vědomí a komunikoval s okolím.  "Felipe byl velmi rozrušený. Na hlavě měl řeznou ránu. Tu mohl způsobit ten předmět z mého vozu, co ležel na trati. Hovořil, byl při vědomí, ale potřebovali jej ještě prohlédnout," řekl Barrichello agentuře AP.

Fotografie pořízené krátce po nehodě ukázaly, že předmět Massovi způsobil nebezpečně vyhlížející ránu těsně nad levým, kvůli otoku zcela zavřeným okem. Předmět tedy prošel helmou, jejíž krajní část rozbil. Jezdec nejspíš v důsledku toho krátce ztratil vědomí, protože podle záběrů z kokpitu nijak nereagoval na ztrátu kontroly nad vozidlem. Z monopostu musel být vyproštěn, ale na nosítkách se pak viditelně pohyboval. Z místního lékařského centra, byl vrtulníkem poté převezen do budapešťské nemocnice na pozorování.

Felipe Massa je po havárii v Maďarsku nakládán do vrtulníku k přesunu do nemocnicefoto: Reuters/Leonhard Foeger

Nehoda vyvolala vzpomínky na pouze týden starou tragédii, při níž zahynul Brit Henry Surtees. Osmnáctiletého pilota zasáhlo v závodě formule 2 do hlavy kolo, které se utrhlo při nehodě jiného vozu. Sám vzápětí havaroval a později v nemocnici zemřel.

Zdemolovaný vůz Felipe Massy po havárii v kvalifikaci na VC Maďarskafoto: Reuters/Dominic Ebenbichler

V kvalifikaci se za dvojnásobným mistrem světa Alonsem umístili oba jezdci Red Bullu Sebastian Vettel a Mark Webber, vedle kterého bude ve druhé řadě stát obhájce titulu a vítěz pátečního tréninku Lewis Hamilton v mcLarenu. Lídr pořadí Jenson Button pojede až z osmého místa.

Kvalifikace na GP Maďarska, desátý závod MS vozů formule 1:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:21,569, 2. Vettel (Něm./Red Bull) 1:21,607, 3. Webber (Austr./Red Bull) 1:21,741, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:21,839, 5. Rosberg (Něm./Williams) 1:21,890, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:22,095, 7. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:22,468, 8. Button (Brit./Brawn GP) 1:22,511, 9. Nakadžima (Jap./Williams) 1:22,835, 10. Massa (Braz./Ferrari) bez času.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články