Hlavní obsah

Velkou cenu Maďarska vyhrál Lewis Hamilton

PRAHA

Velkou cenu Maďarska, desátý závod MS formule 1, vyhrál Brit Lewis Hamilton z McLarenu. Loňský mistr světa si tak v letošní sezóně připsal první vítězství. Druhý v závodě dojel Fin Kimi Räikkönen z Ferrari, třetí skončil Australan Mark Webber z Red Bullu. V průběžném pořadí je na první příčce stále Jenson Button.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Lewis Hamilton po vítězství ve Velké ceně Maďarska

Článek

"Měl jsem pocit, že to trvalo strašně dlouho. Bylo to frustrující, prošli jsme zoufalým obdobím," vrátil se Hamilton k nevydařené první polovině sezony. Na Hungaroringu už ale ambice naznačil triumfy v trénincích. "Teď jsem hrdý na všechny, kteří tvrdě pracovali a nevzdali úsilí. Popravdě, nečekali jsme, že tento víkend vyhrajeme, ale s autem se jelo výborně a já jsem moc rád," prohlásil po přerušení série deseti závodů bez medailového umístění.

Po dramatickém startu, při němž dělily monoposty při vjezdu do první šikany jen milimetry, si první pozici uhlídal vítěz kvalifikace Fernando Alonso s renaultem. Úvod se naopak nepovedl Sebastianu Vettelovi, jehož red bull se propadl z druhého místa až na sedmé. Jeho týmový kolega Mark Webber odolal útoku obhájce titulu Hamiltona, který zůstal třetí.

Alonso musel ze závodu odstoupit

Zlepšení vozů mclaren v posledních závodech ale prokázal Hamilton o chvíli později a ve čtvrtém kole se před Webbera šikovným manévrem dostal. Ve dvanáctém okruhu už vedl, neboť Alonso jako první zajel do boxů. Jeho brzká zastávka se mu však stala osudnou, neboť mechanici zřejmě špatně zajistili osazení pravého předního kola, jež se mu po chvíli začalo uvolňovat, až upadlo. Alonsovi ani další zastávka nepomohla a závod pro něj skončil.

Letící pneumatika z jeho vozu připomněla tragickou nehodu Henryho Surteese z minulé neděle, jehož v závodě seriálu F2 trefilo utržené kolo z cizího auta do hlavy. Mladý Brit tehdy v bezvědomí havaroval a později zemřel v nemocnici. Znovu vyvstaly otázky na téma bezpečnosti, které naplno otevřela už sobotní nehoda Felipeho Massy v kvalifikaci. Pilota Ferrari trefila do hlavy uvolněná pružina z vozu jeho krajana Rubense Barichella a vážně jej zranila. Jeho místo na startu zůstalo volné.

"Myslím, že budu mluvit za všechny, když mu popřeji hodně štěstí. Chybí nám tady," vzkázal Hamilton Massovi, který závod strávil v nemocnici v umělém spánku.

Klikatý a nepříliš rychlý okruh neseděl donedávna dominantnímu týmu Brawn. Vůbec se mu nepovedla kvalifikace a vedoucí muž pořadí Button se z osmé pozice kupředu dostal jen po zastávkách v boxech soupeřů. Ty se zase nepovedly Red Bullu; Webber málem při výjezdu narazil do Räikönena, navíc Vettel tankoval a přezouval pneumatiky více než deset sekund a po třicet kolech kvůli mechanickým problémům úplně skončil.

Hamilton si během prvních dvaceti kol dokázal vytvořit tak velký náskok, že se i po návratu od mechaniků ocitl na prvním místě. Na druhé pozici se za ním usadil Räikkönen a odstup mezi oběma jezdci kolísal mezi šesti a osmi sekundami. Zatímco Fin při poslední zastávce 24 kol před cílem zaváhal a trvalo mu několik sekund, než se rozjel, Hamilton přezutí zvládl rychle a jeho náskok se zvýšil. Oba si pozice bez problémů udrželi a zaznamenali nejlepší výsledky pro své týmy v sezóně.

 Nováček Alguersuari dojel patnáctý

Räikkönen si pochvaloval povedený start a zastávky v boxech. "Jednu chvíli jsem si dokonce myslel, že bych mohl pomýšlet i na předjetí Lewise, ale on zrychlil," řekl předloňský mistr světa. "Nám se ale ten závod povedl, možná je ten výsledek lepší, než jsem čekali," připustil.

Španěl Jaime Alguersuari se stal v Maďarsku nejmladším jezdcem historie F1. Jezdec týmu Toro Rosso závodil ve věku devatenáct let a 125 dní. Dosud tento primát patřil Novozélanďanovi Miku Thackwellovi, který byl v roce 1980 při Velké ceně Kanady o 58 dní starší. Alguersuari dojel patnáctý a porazil dokonce svého stájového kolegu Sébastiena Buemiho ze Švýcarska.

Velká cena Maďarska, desátý závod MS vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) 1:38:23,876 (prům. rychlost: 186,973 km/h), 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -11,529, 3. Webber (Austr./Red Bull) -16,886, 4. Rosberg (Něm./Williams) -26,967, 5. Kovalainen (Fin./McLaren) -34,392, 6. Glock (Něm./Toyota) -35,237, 7. Button (Brit./Brawn GP) -55,088, 8. Trulli (It./Toyota) -1:08,172, 9. Nakažima (Jap./Williams) -1:08,774, 10. Barrichello (Braz./Brawn GP) -1:09,256.
Pořadí MS (po 10 ze 17 závodů):
1. Button 70 b., 2. Webber 51,5, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 47, 4. Barrichello 44, 5. Rosberg 25,5, 6. Trulli 22,5, 7. Massa (Braz./Ferrari) 22, 8. Hamilton 19, 9. Räikkönen 18, 10. Glock 16.
Pohár konstruktérů: 1. Brawn GP 114, 2. Red Bull 98,5, 3. Ferrari 40, 4. Toyota 38,5, 5. McLaren-Mercedes 28, 6. Williams 25,5, 7. Renault 13, 8. BMW-Sauber 8, 9. Toro Rosso 5.

Reklama