Hlavní obsah

Massův stav je lepší, hýbe rukama i nohama

BUDAPEŠŤ

Stav vážně zraněného pilota formule 1 Felipe Massy se lepší. Lékař v budapešťské vojenské nemocnici ho budí z umělého spánku stále častěji. Další podrobná vyšetření ukázala, že nedošlo k poškození mozku, ale lékaři zůstávají opatrní.

Foto: Stringer , Reuters

Felipe Massa na nosítkách po havárii v kvalifikaci na VC Maďarska

Článek

„Stále častěji ho probouzíme. Už je schopen aktivně komunikovat. Jsme optimisté, doufáme, že začíná pomalá rekonvalescence,“ cituje ČTK mluvčího maďarského ministerstva obrany Istvana Bocskaie.

Massa už je schopen pohybovat rukama i nohama, což je znamení, že by nemělo dojít k trvalým následkům. V Budapešti však zůstane minimálně do konce týdne. V nemocnici za ním byla i jeho rodina, manželka Anna Rafaela u jeho lůžka strávila celou noc na pondělí. Se svými nejbližšími chvíli komunikoval a poté byl znovu uveden do umělého spánku. Za Massou se chystá i prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

Lékaři však s návštěvami velmi šetří a bedlivě sledují jezdcův stav. Největší starosti jim dělá levé oko, které utrpělo nejvíc. Lékaři se ani tak nebojí oslepnutí jako snížené schopnosti vidění, která by mohla mít vliv na jeho kariéru. V žádném případě však nechtějí dělat předčasné závěry, protože okem se budou podrobně zabývat, až pomine nebezpečí jiných zdravotních komplikací.

Massu při sobotní kvalifikaci na Hungaroringu zasáhla do hlavy pružina z tlumiče před ním jedoucího brawnu Rubense Barrichella. Předmět, vážící 800 gramů, mu v rychlosti asi 240 km/h způsobil zlomeninu lebeční kosti, hlubokou tržnou ránu nad levým okem a otřes mozku. Z rány mu byly při operaci odstraněny úlomky kosti.

Osmadvacetiletý Brazilec nepojede 23. srpna GP Evropy ve Valencii. Nahradit ho může jeden z testovacích jezdců Ferrari – Marc Gené, nebo Luca Badoer. Bývalý mistr světa Niki Lauda podle britského listu Independent míní, že by se měl vrátit čtyřicetiletý Michael Schumacher, ale ten závodil naposledy v roce 2006 a sám tuto možnost vyloučil.

Reklama

Související témata: