Hlavní obsah

Pořadatelé Velké ceny Evropy věří, že Alonso ve Valencii pojede

VALENCIE

Pořadatelé srpnové Velké ceny Evropy formule 1 ve Valencii doufají, že se ještě podaří zvrátit zákaz startu pro stáj Renault. Tým Španěla Fernanda Alonsa byl po nedělní maďarské Grand Prix suspendován na jeden závod Mezinárodní automobilovou federací FIA za ohrožení bezpečnosti na trati poté, co z monopostu bývalého dvojnásobného šampiona ulétlo na Hungaroringu špatně připevněné kolo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pilot formule 1 Fernando Alonso

Článek

"Myslíme si, že je potřeba myslet i na fanoušky. Jak všichni vědí, mnoho z nich si koupilo lístky, aby ve Valencii viděli závodit Fernanda Alonsa. Myslíme, že by to neměli být oni, kdo doplatí na toto rozhodnutí," uvedl dnes Jorge Martinez Aspar z pořádající společnosti.

"Byla by ostuda, kdyby tu (Alonso) nezávodil a my věříme, že tady bude. I když si uvědomujeme, že po všech těch incidentech z uplynulého víkendu to bude složité," řekl Aspar agentuře Reuters.

Na Velkou cenu Evropy zatím španělští pořadatelé prodali přibližně 30 tisíc vstupenek, vloni se na Alonsa přišlo na domácí půdě podívat asi 70 tisíc fanoušků. Grand Prix ve Valencii se pojede 23. srpna.

FIA potrestala Renault poté, co traťoví komisaři po prostudování televizních záznamů rozhodli, že mechanici nechali Alonsa vyjet z boxů s nedostatečně upevněným kolem. To se na trati uvolnilo a pneumatika uletěla mimo vozovku. Exmistr světa musel kvůli poškozenému vozu odstoupit.

Trestu předcházela i nehoda z kvalifikace, v níž uvolněná součástka z vozu Rubense Barrichella ze stáje Brawn GP vážně zranila pilota Ferrari Felipeho Massu. Brazilský jezdec se musel podrobit operaci proražené lebky a nyní je ve stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče v umělém spánku.

Reklama

Související témata: