Hlavní obsah

Schumacher potvrdil, že se vrací do F1 a ve Ferrari nahradí Massu

FRANKFURT

Sedminásobný šampion formule jedna Michael Schumacher se po tříleté pauze vrací do mistrovství světa. Německý pilot ve středu na své internetové stránce potvrdil, že v kokpitu ferrari nahradí zraněného Brazilce Felipeho Massu. Čtyřicetiletý Schumacher by se tak měl 23. srpna postavit na start ve Valencii, kde se pojede nejbližší závod šampionátu.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Michael Schumacher nahradí u Ferrari zraněného Massu (vlevo)

Článek

"Dnes jsem jednal s (představiteli týmu Ferrari) Stefanem Domenicalim a Lukou di Montezemolem a dohodli jsme se, že se začnu připravovat na závody místo Felipeho. V této nešťastné situaci chci vyjádřit svou solidaritu s týmem a nemohu jejich žádost o pomoc ignorovat," uvedl Schumacher.

Massa se v budapešťské nemocnici zotavuje po havárii v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska. Jeho návrat k závodům ještě v této sezóně považují lékaři za nepravděpodobný. "Ze všeho nejdůležitější teď je, že se Felipeho stav zlepšuje. Přeji mu, aby vše dobře pokračovalo," vyjádřil Schumacher Massovi sympatie.

Kariéru ve formuli jedna Schumacher ukončil v říjnu 2006, celkem absolvoval 250 závodů a připsal si 91 vítězství. Teď se vrací. "Je pravda, že kapitolu jménem Formule 1 jsem uzavřel už před delším časem. Ale jsem soutěživý a je to pro mne velká výzva," tvrdí německý šampion.

Trať ve Valencii Schumacher nezná 

Vedle případného angažmá jednoho z dvojice testovacích jezdců stáje Luca Badoer, Marc Gené se hned od počátku začalo spekulovat o Schumacherově návratu. Slavný německý jezdec sice nejprve v rozhovoru pro časopis Bunte svůj comeback vyloučil, představitelé Ferrari ho ale dnes přemluvili, aby se po dobu Massovy rekonvalescence k závodům vrátil.

"V příštích dnech čeká Michaela speciální příprava, po jejímž skončení bude možné potvrdit jeho účast v šampionátu počínaje Velkou cenou Evropy," uvedla stáj v prohlášení. Podle některých pramenů se Schumacher stále ještě plně nezotavil z únorového zranění krku, který si pohmoždil po pádu při testování motocyklu na okruhu ve španělské Cartageně.

Valencijskou trať Schumacher vůbec nezná, neboť tamní závod byl zařazen do seriálu MS teprve vloni. Očekává se, že jeho senzační návrat zvedne novou vlnu zájmu mezi španělskými fanoušky, které by jinak od návštěvy okruhu mohla odradit absence Fernanda Alonsa kvůli trestu pro stáj Renault.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny