Hlavní obsah

Lauda: Ecclestone by měl Schumacherovi platit

BERLÍN

Vesměs nadšení vyvolal návrat sedminásobného světového šampióna Michaela Schumachera do formule 1. Další legendární jezdec Niki Lauda však zároveň varuje, že od čtyřicetiletého německého pilota nelze čekat zázraky. Stejně jako mnoho dalších znalců královské disciplíně automobilového sportu však věří v oživení zájmu o F1, jejíž pověst v poslední době utrpěla skandály. Promotér F1 Bernie Ecclestone by měl Schumachera platit, řekl Lauda v nadsázce.

Foto: www.schlegelmilch.com

Niki Lauda

Článek

Trojnásobný mistr formule 1 z Rakouska jako první veřejně nadhodil myšlenku, aby stáj Ferrari požádala právě Schumachera, aby zaskočil za vážně zraněného Brazilce Felipeho Massu. V rozhovoru pro agenturu DPA však nyní Lauda zdůraznil, že od Schumachera nelze očekávat zázraky. Poukázal na to, že historicky nejúspěšnější pilot formule 1 nezná novou trať ve španělské Valencii, kde se pojede nejbližší závod 23. srpna, a že nynější vozy Ferrari nepatří k těm nejlepším.

Schumacherův comeback je přirovnáván k obnovené kariéře právě Laudy. Ten přestal jezdit v roce 1979 po dvou titulech, ale roku 1982 se vrátil a od dva roky později opět triumfoval.

"Teď to diváky znovu přitáhne před televize a na tribuny. Pro marketing formule 1 je Michaelův comeback to nejlepší, co se mohlo stát. Bernie Ecclestone by vlastně měl Schumacherovi vyplácet mzdu," řekl Lauda serveru Welt Online. Také navrhl, aby byl Schumacherovi povolen alespoň jeden den na testování. Konkurence však podle něj takové výjimce z regulí zabrání.

Nemohl odmítnout prosbu

Schumacherův manažer Willi Weber se domnívá, že závodník nemohl odmítnout prosbu svého bývalého týmu, u nějž nadále působil jako poradce. Sám ho prý od takového kroku odrazoval. "Problém je v očekávání lidí. Když uvidí Schumachera znovu nastupovat do auta, budou jej chtít vidět vítězit," řekl Weber deníku Tagesspiegel. Schumacher však má podle něj do závodění "obrovskou chuť", je ve skvělé kondici a dobře připraven.

Raduje se i konkurence. "To je to nejlepší, co se formuli 1 mohlo stát. Je to prostě úžasné pro náš sport," prohlásil šéf sportovního oddělení Mercedesu Norbert Haug.

Ralf Schumacher byl comebackem svého úspěšnějšího bratra překvapen a pokládá jej za "pravděpodobně největší sportovní senzaci posledních let". "Ale mám z něj radost. Rozhodně je ještě dost rychlý. Určitě že si to dobře promyslel," řekl deníku Bild.

"Poté, co Michael Schumacher ukončil kariéru, jsem se na formuli 1 nedíval. Od teďka budu zase sledovat všechny závody," těší se německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer. Mistr světa v boxu Vitalij Kličko Schumacherovi vzkázal, že i on se dokázal po čtyřleté pauze stát šampiónem.

Vettel dostane šanci

Průběžně třetí muž letošního seriálu F1 Sebastian Vettel dostane šanci utkat se na trati se svým vzorem. "Pro všechny to je především velké překvapení. Fanoušky určitě potěší, až zase Michaela uvidí ve ferrari, nicméně pro nás jezdce se vlastně nic nezmění," prohlásil pilot, jemuž německý bulvární tisk přezdívá "Baby-Schumi".

Na Schumacherův návrat se těší i legendární americký cyklista Lance Armstrong, jenž má za sebou úspěšný comeback na Tour de France, kde skončil třetí. "Jsem tak rozechvělý, že uvidím znovu jezdit Michaela Schumachera. On je největší ze všech!" vzkázal Armstrong na sociální síti Twitter.

Nefalšované nadšení propuklo v západoněmeckém městě Kerpen, kde Schumacherové vyrůstali. Do tamní sportovní haly se už chystají kvůli "návratu roku" nainstalovat velké projekční plátno. Jako za časů největších úspěchů "Schumiho".

Reklama