Hlavní obsah

Stáje Williams a Red Bull zablokovaly Schumacherův test před GP Evropy

PRAHA

Vedení stájí Williams, Red Bull a Toro Rosso nechtějí slyšet o udělení výjimky a povolení testovacích jízd pro Michaela Schumachera, jenž má za necelé tři týdny nahradit v barvách týmu Ferrari zraněného Felipeho Massu při Velké ceně Evropy ve Valencii. Sedminásobný mistr světa se před dočasným comebackem zatím svezl jen v předloňském modelu rudého monopostu.

Foto: Reuters

Michael Schumacher při testování Ferrari F2007 v Mugellu. V letošním monopostu F60 se sedminásobný mistr světa nesveze.

Článek

Testovací jízdy jsou v průběhu sezóny zakázané, Ferrari ale požádalo konkurenční stáje o souhlas s výjimkou z toho pravidla, která může být udělena, pokud budou všechny ostatní týmy pro. Zatímco ale třeba stáj McLaren vyjádřila ústy šéfa Mercedesu Norberta Hauga Schumacherovi podporu a po ní také dalších šest týmů, vedení Williamsu řeklo jasné ne. Podobně se později zachovala i stáj Red Bull a její dceřiný tým Toro Rosso.

"Samozřejmě jsme přivítali návrat Michaela Schumachera do formule 1. Pravidla ale hovoří jasně: testování je během sezóny přísně zakázané, s čímž všichni účastníci mistrovství světa souhlasili,“ uvedl šéf britského týmu Frank Williams. „Ze stejného důvodu jel Velkou cenu Maďarska za Toro Rosso bez předchozí zkušenosti s vozem Jaime Alguersuari. Mezi jeho případem a Schumacherem nevidím rozdíl,“ dodal Williams, podle nějž by bylo v takové situaci mnohem logičtější nasazení rezervního pilota, který s aktuálním vozem pravidelně jezdí.

"Michael vyhrál 91 Velkých cen. Jsem si jistý, že pro něj nebude problém se do seriálu zapojit. Navíc má za sebou testovací jízdy ve dva roky starém monopostu Ferrari. Věřím, že se do toho rychle dostane," odůvodnil rozhodnutí Red Bullu šéf týmu Christian Horner.

Schumacher se zatím svezl jen ve Ferrari z roku 2007, které italský tým pro věrnější simulaci letošního vozu vybavil při testu na okruhu v Mugellu bezdrážkovými pneumatikami používanými v sérii GP2. Přípravy stáje z Maranella pečlivě sleduje Mezinárodní automobilová federace, která tak chce předejít jakémukoliv porušení pravidel. Německý pilot má ve Valencii zaskočit za Felipeho Massu, který byl před devíti dny zraněn při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska a až v pondělí byl propuštěn z nemocnice v Budapešti.

Reklama

Související témata: