Hlavní obsah

Úpravy na voze zlepšení nepřinesly, spíš naopak, štve Brawna

PRAHA

Dominantní postavení stáje Brawn GP v mistrovství světa vozů formule 1 je minulostí. A šéf týmu Ross Brawn neskrývá pocit marnosti. Jeho inženýři dělali vše pro to, aby vůz drtící konkurenci ještě vylepšili, jejich snaha ale přinesla opačný efekt a poslední týdny byly pro tým velkým zklamáním.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Sebastian Vettel s vozem Red Bull (vzadu) pronásleduje Jensona Buttona z týmu Brawn GP při Velké ceně Turecka.

Článek

Jezdci Brawnu v úvodu sezóny ovládli šest ze sedmi závodů, v posledních třech podnicích mistrovství světa se jim ale na trati nedařilo a radostné halekání se ozývalo z boxů konkurence. Náskok Jensona Buttona v čele průběžného pořadí šampionátu se tak zmenšil na 18,5 bodu a v Poháru konstruktérů dýchá Red Bull Brawnu na záda s odstupem 15,5 bodu.

„Konkurence samozřejmě nespala, ale my jsme v úvodu sezóny těžili hlavně z pneumatik a najednou jsme s nimi začali mít problémy. Zcela jistě to má souvislost s některými změnami, které jsme na voze během sezóny udělali. Nezbývá než vrátit se krok po kroku zpět a odhalit příčinu,“ uvedl Brawn v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport.

Nalezení jádra problému má Brawnův tým o to těžší, že stáje nesmějí během sezóny testovat. „Bylo by všechno jednodušší, kdybychom mohli s vozem na trať. Ale pravidla jsou pravidla,“ povzdechl si Brawn.

Andrew Shovlin, Buttonův závodní inženýr je přesvědčen, že Brawn stále disponuje vítězným vozem, postrádá však stabilitu ve výkonu. „Auto je pořád rychlé. Musíme ale přijít na to, proč je najednou tak citlivé na změnu podmínek. V současnosti pracuje výborně v poměrně malém rozsahu. A naším úkolem je zajistit, aby bylo stoprocentní na jakékoliv trati a za jakékoliv teploty. Vrátit se k verzi ze začátku sezóny ale není řešení,“ podotkl Shovlin pro BBC.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace