Hlavní obsah

Konec velkého návratu. Schumachera zranění nepustí na trať

STUTTGART

Měla to být jedna z největších událostí ve formuli 1 za poslední roky. Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher opět v kokpitu! Záskok za zraněného Felipeho Massu při Velké ceně Evropy ve Valencii se ale neuskuteční, legendární německý pilot se na trať kvůli následkům zranění krku při motocyklovém karambolu nevrátí a po boku Kimiho Räikkönena se představí testovací jezdec Luca Badoer.

Foto: Viktor Veres

Návrat Michaela Schumachera do formule 1 se nekoná.

Článek

Schumacher oznámil své rozhodnutí v úterý ráno na svém webu. „Včera večer jsem musel informovat prezidenta Ferrari Luku di Montezemola a šéf týmu Stefana Domenicaliho, že za Felipeho nemohu zaskočit. Zkoušel jsem opravdu vše, abych se mohl dočasně vrátit. Bohužel to nepůjde,“ uvedl německý závodník.

„Bolest v oblasti krku se objevila po testování v Mugellu a přes veškerou lékařskou i fyzioterapeutickou snahu jsme ji nedokázali dostat pod kontrolu,“ dodal vítěz 91 Velkých cen. "V posledních dnech jsem s nadšením sledoval, s jakým zápalem a motivací začal Michael pracovat na svém návratu. Jsem přesvědčený, že mohl bojovat o vítězství. Je obrovská škoda, že jej zdravotní potíže nepustí zpět na trať," komentoval Schumacherovo oznámení prezident Ferrari di Montezemolo.

Zatížení F1 by krk neunesl

Držitel většiny formulových rekordů se zranil přesně před půl rokem - 11. února při superbikovém testu ve španělské Cartageně a musel pak na čas oželet účast v motocyklových závodech, jimž se po ukončení kariéry v F1 věnuje. Návratu do kokpitu neměly následky zranění po šesti měsících bránit, skutečnost ale byla nakonec jiná.

„Následky poranění v oblasti krku a hlavy se bohužel ukázaly jako stále vážné. Můj krk neunese extrémní zatížení, k němuž při formuli 1 dochází. K tomuto výsledku jsme bohužel došli po finální prohlídce, kterou jsem podstoupil v pondělí,“ vysvětlil čtyřicetiletý jezdec.

Šanci dostane Badoer

Podle svých slov je Schumacher zklamaný stejně, jako všichni fanoušci formule 1, pro něž měl být comeback jedné z legend vítaným oživením po měsíční pauze v seriálu. „Jsem zklamaný až na dřeň. Omlouvám se všem ve Ferrari i fanouškům, kteří mi drželi palce. Mohu jen zopakovat, že jsem udělal vše, abych se ve Valencii objevil. Teď mi nezbývá, abych popřál Ferrari hodně štěstí v dalších závodech,“ doplnil.

Massa utrpěl frakturu lebky před dvěma týdny při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska, při níž jej zasáhla do hlavy pružina uvolněná z vozu Rubense Barrichella. Po operaci v Budapešti loňský vicemistr světa udržován v umělém spánku, minulý týden byl propuštěn a nyní se zotavuje v rodné Brazílii.

Testovací jezdec Ferrari Luca Badoerfoto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Fabrizio Giovannozzi

Velkou cenu Evropy tak nakonec za dva týdny v barvách Ferrari absolvuje testovací jezdec Luca Badoer. Osmatřicetiletý italský pilot zasáhl v 90. letech celkem do čtyř sezón formule 1, dohromady má na kontě 48 startů a 0 bodů. Poslední závod jel v roce 1999 za stáj Minardi. "Po dohodě se Stefanem Domenicalim jsme rozhodli, že ve Valencii pojede Luca. Zaslouží si dostat šanci, za poslední roky pro nás odvedl spoustu dobré práce," vysvětlil výběr prezident Ferrari.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace