Hlavní obsah

Badoer po tragickém víkendu při GP Evropy: Slibuji, že příště to bude lepší

PRAHA

Vlnu kritiky vyvolalo nedělní vystoupení osmatřicetiletého Luky Badoera při velké ceně Evropy. Náhradník za zraněného Felipeho Massu skončil s monopostem Ferrari poslední a během celého víkendu dělal jednu chybu za druhou. Niki Lauda jeho vystoupení vystihl jedním slovem. "Ostuda," prohlásil trojnásobný mistr světa. Avšak Ferrari si za svým jezdcem stojí.

Foto: Dani Cardona, Reuters

Luca Badoer ze stáje Ferrari během GP Evropy

Článek

Asi nikdo od Luky Badoera nečekal zázraky, ale ani ne tak velkou pohromu. Osmatřicetiletý jezdec stáje Ferrari během svého vystoupení o víkendu ve Valencii dělal jednu chybu za druhou. Nevydařila se mu ani kvalifikace, ani samotný závod. Hned v pátek po trénincích musel zaplatit pokutu ve výši 5400 eur, když celkem čtyřikrát překonal maximální povolenou rychlost v boxech. A k tomu ještě dostal napomenutí od komisařů.

V sobotní kvalifikaci skončil poslední, na předposledního Španěla Alguersuariho ztratil 1,5 sekundy. Osmatřicetiletý Ital se za svůj nevýrazný výkon ihned omlouval a žádal o trpělivost. "Doufal jsem, že mi to půjde trochu lépe. Ale je to v rozmezí, které jsem očekával. Deset měsíců jsem v autě neseděl, navíc trať je pro mě nová a náročná. Tento závod beru jako test. Potřebuji čas, buďte se mnou trpěliví," prosil před nedělním závodem Badoer.

Avšak samotná GP Evropy měla pro Badoera hořkou příchuť. I když se mu povedl start a díky KERS se posunul na čtrnáctou pozici, nakonec stejně skončil poslední. V závodě předvedl hodiny. Když se v boxech nechal předjíždět nováčkem  Romainem Grosjeanem, přejel bílou čáru a dostal trest.

Luca Badoer z Ferrari (vpravo) pouští v boxové uličce během GP Evropy před sebe Romaina Grosjeana z Renaultu.foto: Reuters/Albert Gea 

Chyby se hromadily a Badoer v pořadí klesal. A po závodě opět hlásal, že to byl jen test na další Velkou cenu. "Byl to těžký závod, který jsem si přál hlavně dokončit. Na GP Belgie, která se jede ve Spa, si věřím více. Trať tam znám a také využiju zkušenosti, které jsem o tomto víkendu ve Valencii získal. Bude to lepší, slibuji," prohlásil Badoer na serveru planetf1.com.

Pilot Luca Badoer stojí vedle loga italské stáje Ferrari před GP Evropyfoto: Reuters/Ercole Colombo

Ferrari za Badoerem stojí 

Jezdcova slova potvrdil i šéf týmu Ferrari Stefano Domenicali. "Lukovi se podařilo dokončit závod a uzavřel tak svůj učednický víkend, který mu měl posloužit jako kurz, aby se připravil na závod v Belgii. A tam to bude určitě lepší," věří Domenicali. "Je třeba zdůraznit, jak moc se Luka zlepšil. Den za dnem, kolo od kola byl lepší. Jsme předvědčeni, že v Belgii se mu bude dařit mnohem více," dodal hlavní inženýr Chris Dyer.

Reklama

Související témata: