Hlavní obsah

Vyhrávat jsem nezapomněl, jásal vítěz z Valencie

VALENCIE

V prosinci minulého roku Rubens Barrichello (37) oplakal svůj odchod z formule 1. Honda skončila a vstup Rosse Brawna byl v nedohlednu. Když začátkem března dostal nové angažmá, jásal jako malý kluk. „Jsem šťastný. Žijeme a já udělám všechno pro to, abych nezklamal,“ říkal čtrnáct dní před startem letošního seriálu.

Foto: Dani Cardona, Reuters

Brazilský pilot formule 1 ze stáje Brawn GP Rubens Barrichello se raduje z vítzství ve Velké ceně Evropy.

Článek

Brawn začal senzačně vyhrávat a Barrichello rozhodně nebyl do počtu. Jenže jedničkou byl Jenson Button a Brazilec se zlobil, že je na druhé koleji. Hrozící roztržku uklidnil šéf týmu Ross Brawn. Před nedělní GP Evropy na městském okruhu ve Valencii dostal Barrichello jasný pokyn: „Jeď, jak nejlépe umíš, bez ohledu na Buttona.“ Barrichello poslechl a vyhrál!

„Byl to velmi těžký závod, proto si vítězství velmi cením. Mezi oběma zastávkami jsem začal stahovat náskok Hamiltona. A když pak měl problém v boxech, dostal jsem se do vedení. Snažil jsem se neudělat chybu. Soustředil jsem se pouze na závod. Auto fungovalo perfektně, dík patří celému týmu, bez něj bych dnes nezvítězil,“ jásal po závodě.

Zůstal by do pondělí

Naposledy Barrichello vyhrál Velkou cenu Číny v roce 2004 ještě v kokpitu ferrari. „Vyhrávat jsem nezapomněl. To se ani nedá. Jsem šťastný, chtěl bych, aby tahle chvíle nikdy neskončila. Klidně tu s vámi budu do pondělí,“ říkal Barrichello s úsměvem novinářům. Stále se připravuje velmi pečlivě, i když má na kontě už 282 GP.

„Jezdím na okruh o padesát minut dřív než ostatní a odjíždím o padesát minut později než poslední jezdec přede mnou. Působím ve formuli 1 sedmnáct let a snažím se vždy odvést stoprocentní práci. V našem týmu to platí o všech lidech. Měli jsme před srpnovou pauzou nějaké problémy. Některé týmy se nám přiblížily, ale my jsme zase zpátky,“ pravil brazilský jezdec, jemuž vítězství ve Valencii přineslo posun ze čtvrtého na druhé místo průběžné klasifikace. Od Buttona ho dělí osmnáct bodů a do konce zbývá šest závodů. O titulu mistra světa ale Barrichello mluvit nechce.

„Prvořadý je úspěch týmu,“ zdůraznil Barrichello. „Ale tenhle den byl fantastický. Ovace diváků a lidí kolem trati jsem si užíval. Je to nádherný pocit a dnešní úspěch mi dal obrovskou motivaci do dalších závodů. Věřím, že jsem to dnes nezažil naposledy,“ říkal.

Myslel také na Massu

Vítězství Barrichello věnoval krajanovi Felipemu Massovi, který nemohl ve Valencii obhajovat loňský triumf, protože se zotavuje z těžkého zranění, jež mu při minulém závodě v Maďarsku způsobila pružina uvolněná právě z Barrichellova vozu. V cíli vítěz ukázal na přilbě nápis se vzkazem uzdravujícímu se Massovi: „Felipe, věříme, že se mezi nás brzy vrátíš.“

Reklama

Související témata: