Hlavní obsah

Fisichella se stal nečekaným vítězem kvalifikace na GP Belgie

SPA

Překvapivým vítězem kvalifikace na Velkou cenu Belgie vozů formule 1 se stal italský pilot Giancarlo Fisichella ze stáje Force India. Druhé místo na startu si vyjel Jarno Trulli na toyotě a z třetího místa na trať vyrazí Nick Heidfeld z BMW. Vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství světa Jenson Button z Brawn GP skončil až na 14. místě.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Italský pilot formule 1 Giancarlo Fisichella s vozem stáje Force India během kvalifikace na Velkou cenu Belgie.

Článek

Stáj Force India, jejíž jezdci v letošním ročníku nezískali ještě ani bod, tak bude poprvé v historii okupovat pole position seriálu formule 1. Fisichella odstartuje do závodu z prvního místa počtvrté v kariéře.

"Fantastické a neuvěřitelné. Něco takového jsem nečekal," rozplýval se Fisichella po kvalifikačním triumfu na nejdelší trati v seriálu. "Tenhle okruh patří k mým oblíbeným. Čekal jsem nějaké zlepšení, ale na pole position jsem ani nepomyslel. Udělali jsme od posledního závodu obrovský pokrok," dodal pilot, jehož letošním maximem v závodě je 13. místo. Na jeho vítězství v GP se přijímaly sázky v kurzu 150:1.

První řada bude poprvé od australské Velké ceny v roce 2005 celá patřit italským jezdcům, protože jen o pouhých 87 tisícin pomalejší čas zajel Jarno Trulli s toyotou. "Tohle je bláznivá sezóna. Týmy se střídají, jejich šance se mění závod od závodu. Je těžké něco odhadovat," řekl Trulli, který byl překvapený i svým výkonem. "Moc neumíme odpovědět na to, proč nám to tak jede. Prostě jsme tu a vypadá to, že jsme silní," dodal.

Buttonovi se nepodařilo postoupit do závěrečné části kvalifikace. Podobně si však vedl také obhájce mistrovského titulu Lewis Hamilton z McLarenu, který odstartuje z 12. příčky. Mezi Hamiltona a Buttona se vklínil Fernando Alonso z Renaultu, který skončil na 13. místě.

Z posledního dvacátého místa opět odstartuje Ital Luca Badoer, který ve Ferrari zaskakuje za dlouhodobě zraněného Felipeho Massu.

Kvalifikace na GP Belgie, 12. závod MS vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:
1. Fisichella (It./Force India) 1:46,308, 2. Trulli (It./Toyota) 1:46,395, 3. Heidfeld (Něm./BMW) 1:46,500, 4. Barrichello (Braz./Brawn) 1:46,513, 5. Kubica (Pol./BMW) 1:46,586, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:46,633, 7. Glock (Něm./Toyota) 1:46,677, 8. Vettel (Něm./Red Bull) 1:46,761, 9. Webber (Austr./Red Bull) 1:46,788, 10. Rosberg (Něm./Williams) 1:47,362.

Reklama

Související témata: