Hlavní obsah

Velká cena Belgie F1 minutu po minutě

škv, grgSport.cz

Finský pilot Kimmi Räikkönen ze stáje Ferrari vyhrál Velkou cenu Belgie formule 1. Druhý dojel Ital Giancarlo Fisichella (Force India), třetí Sebastien Vettel z Německa (Red Bull). Hned v úvodu závodu skončil dvanáctý podnik mistrovství světa pro vedoucího jezdce Jensona Buttona, vinou nehody skončil i Lewis Hamilton.

Článek

Velká cena Belgie minutu po minutě:

15:28 Velkou cenu Belgie vyhrává Kimmi Räikkönen ze stáje Ferrari, druhý dojel Ital Fisichella (Force India), třetí Vettel z Německa (Red Bull). Další pořadí: 4. Kubica (BMW), 5. Heidfeld (BMW), 6. Kovalainen (McLaren).

15:26 Barrichello z Brawn GP dostal pokyn zpomalit poté, co z jeho motoru začal stoupat kouř.

15:23 Heidfeld na pátém místě těsně bojuje o čtvrtou příčku se stájovým kolegou z BMW Kubicou.

15:19 Sebastien Vettel z Red Bullu zajel nejrychlejší kolo závodu, na druhého Fisichellu ztrácí pouhých pět sekund.

15:14 Pořadí závodu po 36. kole (8 kol před koncem): 1. Räikkönen (Ferrari), 2. Fisichella (Force India), 3. Vettel (Red Bull), 4. Kubica (BMW), 5. Heidfeld (BMW), 6. Kovalainen (McLaren).

15:09 Barrichello bojuje s Kovalainenem o šestou příčku.

15:05 Třináct kol před koncem zajíždějí společně Räikkönen i Fisichella do boxů, pilot Ferrari udržel svůj náskok.

15:03 První trojici Räikkönen, Fisichella, Kubica od sebe dělí pouhých sedm vteřin.

14:58 VC Belgie opouští další slavné jméno, končí i Alonso. V závodě tak pokračuje už pouze 14 vozů.

14:55 Alonso navíc dostává pokyn vrátit se zpátky do boxů.

14:51 Fernando Alonso z Renaultu mění pneumatiky, kvůli potížím s levým předním kolem se příliš dlouho zdržel v boxech.

14:49 Jarno Trulli z Toyoty se vrací do boxů a končí v závodě

14:48 Druhý pilot Ferrari Luca Badoer zůstává až na patnáctém místě. 

14:44 Pořadí na čele: 1. Räikkönen, 2. Fisichella, 3. Alonso, 4. Kubica, 5. Kovalainen.

14:42 Webber zajel do boxů kvůli udělenému trestu, vrací se na třináctém místě.

14:41 V boxech je Rosberg. 

14:38 Na čele je nyní kvůli zastávkám u mechaniků Rosberg, nebude to ovšem mít dlouhého trvání. 

14:37 Webber je penalizován nuceným projetím boxů. 

14:35 Webber ohrozil v boxech svým manévrem Heidfelda, dá se očekávat, že za svůj čin bude následně traťovými komisařemi penalizován. 

14:33 Glockova zastávka trvala déle než se očekávalo, pilot toyoty se vrátil na třináctém místě. Do boxů nyní zamířil i průběžný lídr Kimi Räikkönen.  

14:30 Do boxů zamířili Robert Kubica a Timo Glock.

14:29 Pořadí na bodovacích místech po deseti kolech: 1. Räikkönen, 2. Fisichella,  3. Kubica, 4. Glock, 5. Webber, 6. Heidfeld, 7. Vettel, 8. Rosberg. 

14:25 Třetí Kubica ztrácí na Fisichellu 1,8 vteřiny. 

14:22 Räikkönen zvyšuje na čele svůj náskok, ten nyní činí vteřinu a půl. 

14:18 Vzhůru se dere Barrichello, který zůstal se svým Brawnem stát na startu. Nyní je už po předjetí Badoera třináctý. 

14:16 Räikkönen dotírá na vedoucího Fisichellu a úspěšně. Finský pilot je novým lídrem závodu. 

14:15 Safety car už je v boxech, začíná se závodit nanovo. 

14:13 Safety car stále ještě nezajel do boxů, pořadí jezdců se tedy nemění. 

14:10 Pořadí na čele: 1. Fisichella, 2. Räikkönen, 3. Kubica, 4. Glock, 5. Webber, 6. Heidfeld, 7. Rosberg, 8. Vettel. 

14:08 Monoposty stále krouží za safety carem. 

14:06 Na nehodu dolatili i Jenson Button, Jaime Alguersuari a Robert Grosjean.

14:04 Nejlépe odstartoval Fisichella, který zůstává první. Skvěle se start povedl Räikkö nenovi, který se posunul na druhou pozici. Naopak hned na startu zůstal stát vůz Rubense Barrichella. Na trati je safety car, tři vozy totiž doplatily na nehodu. Jedním z nich je i McLaren Lewise Hamiltona.

14:03 Monoposty se seřazují na startu, za malou chvíli bude odstartováno! 

14:00 Vozy vyrazily do zahřívacího kola.

Ital Giancarlo Fisichella se v letošní sezóně trápí, před závodem ve Spa svítila na jeho bodovém kontě nula. Nyní má ale šestatřicetiletý veterán ideální příležitost k prvnímu zápisu. Z pole position vyrazí poprvé od roku 2006.

Úplně opačné problémy řeší ferrari. Po zpackaném závodě ve Valencii dostal náhradník za zraněného Felipeho Massu Luca Badoer ještě jednu šanci, ani ve Spa ale s největší pravděpodobností žádného úspěchu nedosáhne. V kvalifikaci zajel ze všech jezdců nejpomalejší čas a na startovním roštu mu patří až dvacátá pozice.

Spokojenost nepanuje ani u vedoucího muže průběžného pořadí šampionátu Jensona Buttona, který zajel svůj nejhorší čas v letošní sezóně a odstartuje až ze čtrnáctého místa. Jen o dvě místa lepší pozici si vyjel Lewis Hamilton.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="2"><strong>Postavení na startovním roštu GP Belgie:</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>G. FISICHELLA (Force India)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>J. TRULLI (Toyota)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>N. HEIDFELD (BMW)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>R. BARRICHELLO (Brawn GP)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>R. KUBICA (BMW)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>K. RÄIKKÖNEN (Ferrari)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>T. GLOCK (Toyota)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>S. VETTEL (Red Bull)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>M. WEBBER (Red Bull)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>N. ROSBERG (Williams)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>A. SUTIL (Force India)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>L. HAMILTON (McLaren)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>F. ALONSO (Renault)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>J. BUTTON (Brawn GP)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>H. KOVALAINEN (McLaren)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>S. BUEMI (Toro Rosso)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>J. ALGUERSUARI (Toro Rosso)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>K. NAKADŽIMA (Williams)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>R. GROSJEAN (Renault)</strong></td><td> </td></tr><tr><td> </td><td><strong>L. BADOER (Ferrari)</strong></td></tr></tbody>

Reklama