Hlavní obsah

V Belgii vyhrál Räikkönen, Button a Hamilton skončili po vzájemné srážce

SPA-FRANCORCHAMPS

Velkou cenu Belgie formule 1 vyhrál Kimi Räikkönen ve ferrari. Při prvním triumfu italské stáje v této sezóně skončil druhý překvapivý vítěz kvalifikace Giancarlo Fisichella z Force India a zajistil indickému týmu historicky první body v mistrovství světa. Třetí skončil po startu z osmého místa Sebastian Vettel z Red Bullu. Šampionát stále bezpečně vede Jenson Button z Brawnu, ale po havárii poprvé v sezóně nebodoval.

Foto: Yves Herman, Reuters

Kimi Räikkönen v čele GP Belgie před druhým Giancarlo Fisichellou

Článek

Finský exmistr světa Räikkönen oslavil 18. triumf v kariéře, ale první od loňské dubnové GP Španělska. Po nepovedené první polovině sezony zkompletoval během tří posledních závodů medailovou sbírku. Ve Spa zvítězil už počtvrté od roku 2004. "Od mého posledního vítězství uplynulo už hodně času a vyhrát tady je prostě perfektní. Nebyli jsme sice dneska úplně nejrychlejší, ale všechny jsem dokázal udržet za sebou. A to na prvenství stačí," radoval se Räikkönen.

Buttonovo konto poprvé v sezoně zůstalo po závodě nezměněné. Krátce po startu se totiž zapletl do hromadné kolize, po níž GP skončila i pro mistra světa Lewise Hamiltona z McLarenu a dvojici letošních debutantů Jaimeho Alguersuariho z Tora Rosso a Romaina Grosjeana z Renaultu, který při svém druhém startu v životě karambol způsobil.

Button už čtrnáctou startovní pozicí zaznamenal nejhorší letošní výsledek v kvalifikaci. Sice vyhrál šest ze sedmi úvodních závodů sezony, ale v pěti následujících si připsal jen 11 bodů. "Romain do mě zezadu najel a trefil mě do kola. Stejně je to v podstatě jedno, protože jsme tu nebyli konkurenceschopní," konstatoval rezignovaně Button. Jeho pozice se opět příliš nezměnila. Posledních šest Velkých cen totiž vyhrálo šest různých jezdců, kteří se navzájem obírají o body.

V kolizi na GP Belgie vedle sebe skončili (zleva) Jenson Button, Lewis Hamilton, a Jaime Alguersuari foto: ČTK/AP

První metry závodu měly důsledky i pro jeho týmového kolegu Rubense Barrichella. Týden po vítězství ve Valencii se Brazilci hrubě nepovedl start a propadl se na chvost závodního pole. Za ním v té době už zbyl jen nešťastník Badoer, neúspěšný náhradník za zraněného Felipeho Massu, který i tentokrát dojel mezi 14 hodnocenými jezdci jako poslední. A v zákulisí formule 1 se začalo živě spekulovat o tom, že jej pro další závod nahradí právě Fisichella.

Nehoda čtyř jezdců v samém úvodu měla za následek výjezd zpomalovacího vozu. Krátce poté, co ve čtvrtém kole zajel safety car do boxů, přišel o vedení Fisichella, který v sobotu zajistil pro tým Force India premiérovou pole position v historii. Ačkoli jej Räikkönen bez potíží předjel, vzdálit se dosavadnímu outsiderovi nedokázal a prakticky po celý po zbytek závodu jej měl za zády s maximálně dvousekundovým odstupem.

Fisichella byl po dojezdu bez sebe radostí, přesto nebyl úplně spokojený. "Samozřejmě je to velkolepý výsledek, ale já tu mohl vyhrát. Byl jsem rychlejší než Kimi, proto jsem dokonce trošičku smutný," řekl Fisichella, jehož soupeř měl výhodu především v používání systému KERS, díky kterému měl o něco navrch na rovinkách. A ty jsou na nejdelším okruhu v seriálu dlouhé.

Mezi odpadlíky se v průběhu závodu zařadila i jednička Renaultu Fernando Alonso kvůli poškozenému levému kolu. Brzy skončil kvůli technickým problémům i Jarno Trulli, který přitom odstartoval s toyotou z první řady.

Z Buttonových pronásledovatelů si uškodil dosud třetí Marc Webber nebezpečným výjezdem od mechaniků, při kterém ohrozil Nicka Heidfelda v BMW. Po nařízeném trestném průjezdu boxy pilot Red Bullu na devátém místě na body nedosáhl a v průběžné klasifikaci jej předstihl Vettel.

"Mistrovství je letos pořád zcela otevřené a taky trochu ztřeštěné. Když jsem byl malý, byla formule často nudná. Tenhle rok je naprosto odlišný a my jsme znovu v boji o titul," uvedl dvaadvacetiletý Vettel, který na Buttona ztrácí pět závodů před koncem 19 bodů.

Celkově druhý Barrichello byl v závěru rád, že dojel do cíle, protože v posledních třech kolech se z jeho vozu kouřilo. Díky sedmému místu snížil Buttonův náskok na 16 bodů.

GP Belgie, 12. závod MS vozů formule 1:
1. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:23:50,995 (prům. rychlost: 220,431 km/h), 2. Fisichella (It./Force India) -0,939, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -3,875, 4. Kubica (Pol./BMW) -9,966, 5. Heidfeld (Něm./BMW) -11,276, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) -32,763, 7. Barrichello (Braz./Brawn) -35,461, 8. Rosberg (Něm./Williams) -36,208, 9. Webber (Austr./Red Bull) -36,959, 10. Glock (Něm./Toyota) -41,490.
Pořadí MS (po 12 ze 17 závodů):
1. Button (Brit./Brawn) 72 b., 2. Barrichello 56, 3. Vettel 53, 4. Webber 51,5, 5. Räikkönen 34, 6. Rosberg 30,5, 7. Hamilton (Brit./McLaren) 27, 8. Trulli (It./Toyota) 22,5, 9. Massa (Braz./Ferrari) 22, 10. Kovalainen 17.
Pohár konstruktérů:
1. Brawn GP 128, 2. Red Bull 104,5, 3. Ferrari 56, 4. McLaren-Mercedes 44, 5. Toyota 38,5, 6. Williams 30,5, 7. BMW-Sauber 18, 8. Renault 16, 9. Force India 8, 10. Toro Rosso 5.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace