Hlavní obsah

Fisichellu u Force India nahradí další italský pilot Liuzzi

LONDÝN

Italského pilota formule 1 Giancarla Fisichellu nahradí v kokpitu vozu Force India jeho krajan Vitantonio Liuzzi. Osmadvacetiletý závodník se představí již v příští Velké ceně na italském okruhu v Monze.

Foto: HOCH ZWEI

Vitantonio Liuzzi jezdil ve formuli 1 i v týmu Red Bull

Článek

Liuzzi má za sebou 39 startů za stáje Red Bull a Toro Rosso, z nichž ve třech bodoval a nejlépe skončil na šestém místě. Naposledy se v seriálu MS formule 1 představil v říjnu 2007 v Brazílii. Následně dělal testovacího jezdce právě u Force India a závodil v méně prestižních závodech Speedcar Series a A1 Grand Prix.

Nyní ale Liuzzi u Force India poprvé usedne do kokpitu i při závodech, když byl vybrán jako náhradník za Fisichellu. Ten před týdnem dojel pro senzační druhé místo v belgickém Spa a následně zamířil do Ferrari, kde bude jezdit místo zraněného Brazilce Felipeho Massy.

"Nemůžu se dočkat, až zase usednu do vozu, zvláště při domácím závodu v Monze. Mám velkou motivaci a hlad po závodění, navíc bych řekl, že jsem ve formě," uvedl Liuzzi. "Je ale smutné, že jsem dostal šanci jen kvůli nehodě Felipeho. Přesto toho chci využít a ukázat, že mohu dělat to, co mě baví ze všeho nejvíce - závodit," dodal.

Krok vedle prý nehrozí 

Vedení stáje je přesvědčeno, že tah s nasazením Liuzziho nebude krokem vedle, jako tomu bylo u náhradníka Ferrari Luky Badoera. Ten jako testovací jezdec odjel místo Massy dva závody, ale zcela propadl.

"Jsem potěšen, že mohu dát Tonimu šanci usednout zpátky do závodního sedadla, o kterém vím, že mu poslední dva roky hodně chybělo," prohlásil šéf stáje Vijay Mallya.

"Force India je nyní hodně konkurenceschopná a potřebovali jsme pilota, který bude pokračovat v našem rozmachu. Je to pro Toniho šance dokázat, že má dostatek schopností, rychlosti a profesionalismu. Věřím, že to ukáže," dodal Mallya.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint