Hlavní obsah

Massa i po plastické operaci věří, že se jednou stane mistrem světa

PRAHA

Na návrat se už nyní těší Felipe Massa, brazilský pilot formule 1, který na konci července utrpěl v kvalifikaci na GP Maďarska vážné zranění lebky. V pondělí podstoupil další operaci, aby na začátku příští sezóny mohl opět usednout do kokpitu Ferrari a splnit si svůj dětský sen - stát se mistrem světa...

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Zraněný pilot formule 1 Felipe Massa

Článek

"Stále tomu věřím," odpověděl Felipe Massa na otázku, zda věří, že by se mohl po svém návratu stát mistrem světa. "A nyní ještě víc. Vždy jsem věřil, že se jednou stanu šampiónem, ať už jsem jezdil kdekoliv. A ve formuli 1 je to stejné, budu na tom tvrdě pracovat," prohlásil v  rozhovoru pro britský list The Guardian.

Než však bude moci osmadvacetiletý jezdec opět usednout do závodního vozu, čeká jej ještě rekonvalescence a následná příprava na návrat. V pondělí podstoupil v nemocnici v Sao Paulu plastickou operaci. Ta trvala čtyři a půl hodiny a během ní mu lékaři pomocí titanové destičky zafixovali lebku v místě, kde byla poškozena. "Normální člověk by mohl žít bez tohoto zpevnění bez problémů. Ale jezdec by v případě dalšího podobného zranění riskoval složitější rekonvalescenci," vysvětloval Massa.

Štěstí v neštěstí

Ani vteřinu však pilot Ferrari neuvažoval o tom, že by se závoděním skončil. "Manželka se mě několikrát ptala, jestli jsem si jistý, že se chci vrátit. Jestli nemám žádné pochybnosti. A já ji pokaždé ujistil, že nemám. To je to, co dělám rád. Je to můj život. Kdybych nemohl jezdit, nebyl bych to už já," vyprávěl dále Brazilec.

O tom, že měl štěstí v neštěstí, ví. "Lékaři mi říkali, že kdyby mě pružina trefila o milimetr doprava, přišel bych o zrak. A kdyby o milimetr doleva, mohl bych mít poškozený mozek. Měl jsem tedy obrovské štěstí." Červencovou nehodu viděl až doma v televizi. "Byl jsem překvapený, co dokáže způsobit pružina. Vždyť jsem měl už horší nehody. Například v Monaku 2002, kdy mi selhaly brzdy."

Loňský vicemistr světa se rozhodl, že se bude iniciovat v otázce týkající se zlepšení bezpečnosti ve formuli. "Je potřeba zvýšit bezpečnost. Neříkám, že je nutné zavřít kokpit úplně. Ale musíme vymyslet nějaké jiné řešení, abychom zabránili letícímu kolu, aby vás praštilo do hlavy," zavzpomínal na tragickou smrt osmnáctiletého jezdce formule 2 Henryho Surteese. "Až se vrátím, hodlám s jezdci a Mezinárodní automobilovou federací (FIA) o tomto problému diskutovat."

Fandit bude Barrichellovi

Po rekonvalescenci se Massa chystá do Evropy, kde bude trénovat na motokárách. A v neděli 18. října se chystá na Velkou cenu Brazílie, kde bude tentokrát v netradiční roli - diváka. "Přijdu se určitě podívat, i když to pro mě nebude jednoduché se jen koukat," přiznal Massa, který se už nemůže dočkat listopadu, neboť v té době očekávají s manželkou Rafaelou narození syna.

A kdo se podle něj stane letos mistrem světa? "Pokud bude Jenson Button pokračovat v takových špatných výsledcích jako v posledních závodech, tak má velkou šanci na zisk titulu Rubens Barrichello. A já Rubensovi držím palce, je to můj dobrý přítel," uzavřel Massa.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint