Hlavní obsah

VIDEO: Fingovanou nehodu vymyslel sám Piquet, vrací úder Renault

PRAHA

Nové informace se objevily v kauze údajně zinscenované nehody Nelsona Piqueta juniora při loňské Velké ceně Singapuru. Podle hlavního inženýra stáje Renault Pata Symondse přišel s nápadem vybourat se sám brazilský mladík, uvedl server britského magazínu Autosport.

Článek

Když to ve 13. kole loňské Velké ceny Singapuru napálil Piquet do zdi, asi málokoho napadlo, že by nehoda mohla být předem domluvená. Jenže letos na konci července musel syn trojnásobného mistra světa opustit Renault kvůli špatným výsledkům a začal se svému bývalému zaměstnavateli mstít. Právě on prý totiž stojí za tím, že se Mezinárodní automobilová federace (FIA) začala o nehodu zajímat a prošetřuje ji.

Čtyřiadvacetiletý Brazilec přišel s tím, že jej šéf týmu Flavio Briatore a Symonds požádali, aby schválně boural a vyvolal tak výjezd zpomalovacího vozu. Piquet měl dostat za úkol havarovat ve 13. nebo 14. kole, po zastávce Fernanda Alonsa v boxech. A jako místo karambolu mu byla vybrána zatáčka č 17. A opravdu, Piquet po natankování stájového kolegy havaroval a na trať se vydal safety car.

Karambol jako vstupenka na sezónu 2009 

Vzhledem k tomu, že v inkriminovaný okamžik se ostatní jezdci teprve chystali k prvním zastávkám v boxech, měl tak Alonso jedinečnou příležitost dostat se do vedení. To se mu povedlo a závod nakonec vyhrál. Piquet si tak svým činem zajistil u Renaultu místo pro rok 2009.

Tuto verzi však začal popírat Flavio Briatore. "V neděli ráno před závodem jsme se opravdu sešli, ale o ničem takovém jsme nehovořili. Také si pamatuji, že byl Piquet velmi rozrušený," uvedl nyní Briatore. "Navíc jsou zde také zvukové nahrávky, na kterých je patrné, že jsem zklamaný z toho, že Piquet havaroval," dodal Briatore.

A Symonds dokonce prohlásil, že Piquet s nápadem havárie přišel sám. "Během nedělního setkání jsme s Piquetem mluvili o úmyslném vyvolání výjezdu zpomalovacího vozu. Ale Nelson to navrhl sám," prohlásil Symonds.

Před Světovou radou motorsportu budou představitelé Renaultu vypovídat v pondělí 21. září.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace