Hlavní obsah

Bitva Renaultu a Piqueta se stupňuje, stáj podala trestní oznámení

PAŘÍŽ

Třenice mezi formulovou stájí Renault a jejím bývalým pilotem Nelsonem Piquetem pokračuje. Tým v pátek oznámil, že na brazilského jezdce a jeho otce podal trestní oznámení za křivé obvinění a pokus o vydírání. Piquet tvrdí, že na pokyn vedení stáje úmyslně havaroval při loňské Velké ceně Singapuru, aby pomohl k triumfu svému kolegovi Fernandu Alonsovi.

Článek

Mezinárodní automobilová federace FIA podezírá Renault, že Piquet svým karambolem záměrně vyvolal výjezd zpomalovacího vozu a Alonso podle předem stanoveného scénaře získal výhodu proti zbytku startovního pole a dojel si pro vítězství. Šetření případu před Světovou radou motorsportu je naplánováno na 21. září.

Mezitím se ale rozhořela válka mezi týmem a jeho bývalým jezdcem, který si musel v srpnu předčasně sbalit kufry. Syn trojnásobného mistra světa formule 1 FIA v čestném prohlášení napsal, že jednal na pokyn vedení stáje - šéfa Flavia Briatoreho a technického ředitele Pata Symondse. Tým se pro změnu bránil tím, že s nápadem přišel sám Brazilec.

A v pátek Renault oznámil, že na mladého závodníka i jeho otce podal trestní oznámení. "Renault a jeho ředitel Flavio Briatore osobně podali ve Francii trestní oznámení na Nelsona Piqueta a jeho otce pro křivé obvinění a pokus o vydírání. O všem budeme také informovat policii v Británii," napsal tým v prohlášení zaslaném médiím.

FIA se začala případem zabývat po upozornění brazilské televize, které si Piquet postěžoval na podmínky v týmu po svém nedávném propuštění. Stáji hrozí pokuta, zákaz startu nebo úplné vyloučení ze šampionátu.

Vážnější aféra než u McLarenu 

Podle prezidenta FIA Maxe Mosleyho je aféra kolem Renaultu mnohem vážnější než ta, která se před dvěma lety rozpoutala kolem McLarenu, jenž využíval tajné technické informace konkurenčního Ferrari. "Když cyklista dopuje, tak podvádí. Když ale podplatí jiné jezdce, nebo v pelotonu srazí cyklistu ve žlutém trikotu, je to mnohem horší," prohlásil. "Když je navíc v sázce lidský život - ať už jde o diváky, traťové komisaře nebo piloty, jde o opravdu vážnou věc," dodal.

Mosley také uvedl, že FIA nabídla Piquetovi beztrestnost, pokud řekne o celém incidentu pravdu. Brazilský jezdec tak dostal stejnou možnost jako v roce 2007 Lewis Hamilton a Fernando Alonso z McLarenu. Ti díky výpovědím ohledně "špionážní kauzy" vyvázli bez trestu, zatímco stáj dostala pokutu 100 miliónů dolarů a přišla o body v Poháru konstruktérů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint