Hlavní obsah

Směšný trest pro Renault. Ostuda a Bernieho hra, nebere si servítky Hill

PRAHA

Verdikt Světové rady motorsportu nad týmem Renault F1, která za zinscenovanou havárii při loňské Velké ceně Singapuru vyvázla jen s dvouletým podmínečným vyloučením ze seriálu, pobouřil veřejnost i bývalé hvězdy prestižní disciplíny. „Je to do nebe volající ostuda,“ utrousil nad výsledkem pondělního slyšení v Paříži mistr světa z roku 1996 Damon Hill.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Flavio Briatore na archivním snímku s jezdci Renaultu Fernandem Alonsem (vlevo) a Nelsonem Piquetem.

Článek

Renault má na kabátě zřejmě největší skandál v historii formule 1. Vyhazovem zhrzený Nelson Piquet totiž v srpnu vynesl na světlo to, co mělo před veřejností navždy zůstat skryté. Vedení týmu mu loni v Singapuru nařídilo schválně nabourat a pomoci tak k vítězství Fernandu Alonsovi. Taktika vyšla a dvojnásobný mistr světa získal dlouho očekávaný vavřín. Včera případ řešila Světová rada, výsledek jednání je ale směšný. Pro tým podmínka, obětním beránkem se stal dnes již bývalý šéf týmu Flavio Briatore, který vyfasoval doživotní zákaz působení v motorsportu. Někdejší šéfinženýr Pat Symonds odešel s pětiletým distancem.

Přijde vám to jako trest za takové jednání málo? Nejste sami. Nad verdiktem kroutí hlavou i úspěšní závodníci. „Je to do nebe volající ostuda,“ ulevil si Hill. Syn legendárního Grahama Hilla pro britské Timesy připomněl dva roky starý trest pro McLaren za špionáž ve Ferrari. Britský tým tehdy dostal pokutu 100 miliónů dolarů (po odvolání zaplatil polovinu) a byl vyloučen z Poháru konstruktérů. „Postavte si do kontextu rozpory ve výsledcích jiných případů v minulosti a je vám jasné, že za vším stojí obrovský tlak F1 v zákulisí,“ prohlásila bývalá hvězda stáje Williams.

Hlavní promotér Bernie Ecclestone moc dobře ví, že v době krize a plánovaném odchodu BMW a nejistém osudu Toyoty o další velkou stáj přijít nemůže. „Nijak mě nepřekvapilo, že nechali Renault být. Formule 1 se ale musí zeptat sama sebe, jestli je jen hodně nákladnou zábavou, nebo opravdovým sportem. O tom, co je na F1 špatné, se může klidně napsat celá kniha. Jmenovala by se Bernieho hra a epizoda s Renaultem by pro ni byla zcela typická,“ dodal Hill.

Reklama

Související témata: