Hlavní obsah

Jezdcům formule 1 „docházejí“ motory, Vettel už má vybráno

Čtyři závody zbývají do konce letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1 a ve všech stájích se ústředním tématem stává spolehlivost motorů. Každý pilot může totiž v letošní sezóně použít na svém voze osm pohonných jednotek a kdo tento limit překročí, přichází automaticky o deset míst na startovním roštu.

Článek

Klidné spaní tak nemá hlavně mladičká hvězda z Red Bullu Sebastian Vettel. Německý pilot bude mít tento víkend v Singapuru ve voze poslední motor z letošní kvóty a případné selhání by hodně nabouralo jeho boj o mistrovský titul. Vettel po ztrácí po třinácti dílech šampionátu 26 bodů na vedoucího Jensona Buttona, který stejně jako jeho stájový kolega a druhý muž průběžného pořadí Rubens Barrichello dosud použil sedm pohonných jednotek.

Nejúsporněji zatím jezdili jezdci stájí Ferrari, Renault a Toro Rosso (s motorem Ferrari), kterým podle informací oficiálního webu formule 1 stačilo v dosavadním průběhu mistrovství světa šest motorů. Button s Barrichellem jedou se sedmým motorem, stejně jako obhájce titulu Lewis Hamilton se svým parťákem z McLarenu Hekki Kovalainenem.

Kolik motorů již použili...
McLarenLewis Hamilton - 7, Heikki Kovalainen - 7
FerrariGiancarlo Fisichella - 6, Kimi Raikkonen - 6
BMWRobert Kubica - 7, Nick Heidfeld - 7
RenaultFernando Alonso - 6, Romain Grosjean - 6
ToyotaJarno Trulli - 7, Timo Glock - 7
Toro RossoJaime Alguersuari - 6, Sebastien Buemi - 6
Red BullMark Webber - 7, Sebastian Vettel - 8
WilliamsNico Rosberg - 7, Kazuki Nakadžima - 7
Force IndiaAdrian Sutil - 7, Vitantonio Liuzzi - 7
BrawnJenson Button - 7, Rubens Barrichello - 7

Reklama

Související témata: