Hlavní obsah

Další singapurská nehoda Renaultu, Grosjean boural v "Piquetově" zatáčce

PRAHA

Sebastian Vettel z týmu Red Bull zajel nejrychlejší čas v pátečních měřených trénincích na Velkou cenu Singapuru vozů formule 1. Pikantní bylo vystoupení Romaina Grosjeana s renaultem, který v úvodní části programu havaroval ve stejné zatáčce, v níž při loňském závodu poslal na pokyn vedení týmu vůz do zdi Nelson Piquet. Skandál Renaultu řešila a potrestala až tento týden Světová rada motorsportu.

Foto: Tim Chong, Reuters

Vítěz prvního tréninku GP Singapuru Rubens Barrichello z Brawn GP

Článek

První trénink začal v Singapuru ještě za světla v 18 hodin tamějšího času. Končil však už za setmění. Půl hodinu po startu byl ale na deset minut přerušen kvůli nehodě Romaina Grosjeana, který se svým renaultem boural v zatáčce č. 17. Před rokem na tom samém místě havaroval jeho předchůdce u týmu Nelson Piquet, který však tehdy svou nehodu na popud vedení zinscenoval.

Pilot Renaultu Romain Grosjean z Francie vystupuje ze svého monopostu po havárii během prvního tréninku GP Singapuru.foto: Reuters/Russell Boyce

Po opětovném vyjetí na trať se v popředí pohyboval dosavadní lídr šampionátu Jenson Button z Brawnu GP a jezdci stáje Red Bull - Mark Webber a Sebastian Vettel. Dobře si vedly i oba McLareny s Lewisem Hamiltonem a Heikki Kovalainenem. Chvíli mezi trojicí nejlepších figuroval i Fernando Alonso s renaultem, nakonec ale skončil čtvrtý.

V závěru tréninku se nejvíce zadařilo Rubensi Barrichellovi s brawnem. Sedmatřicetiletý Brazilec nakonec zajel na singapurské trati nejrychlejší čas a za sebou nechal na druhé příčce svého stájové kolegu Buttona. Třetí byl Webber. Úvodní trénink se naopak nevyvedl pilotům Toyoty a Force India, kteří skončili až v druhé desítce. Radost jistě neměl ani sedmnáctý Giancarlo Fisichella s ferrari.

Druhý měřený trénink se již odjel za tmy, teplota však stále šplhala ke třiceti stupňům. Nejrychlejší čas zaznamenal Vettel, jenž byl šťastnějším z jezdecké dvojice stáje Red Bull - Webber totiž poslal svůj monopost do zdi a trénink byl na devět minut přerušen. Za německým mladíkem, jenž stále patří mezi adepty na letošní titul, skončil Fernando Alonso, třetí čas zajel Heikki Kovalainen.

Měřené tréninky na GP Singapuru
1. trénink: 1. Barrichello (Braz./Brawn) 1:50,179, 2. Button (Brit./Brawn) 1:50,356, 3. Webber (Austr./Red Bull) 1:50,416, 4. Alonso (Šp./Renault) 1:50,567, 5. Vettel (Něm./Red Bull) 1:50,614, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:50,699.
2. trénink: 1. Vettel 1:48,650, 2. Alonso 1:48,924, 3. Kovalainen 1:48,952, 4. Heidfeld (Něm./BMW Sauber) 1:49,098, 5. Button 1:49,311, 6. Webber 1:49,317.

Reklama