Hlavní obsah

Barrichellova havárie pomohla Hamiltonovi k pole position v Singapuru

SINGAPUR/PRAHA

Pilot týmu McLaren Lewis Hamilton vybojoval pole position na startovním roštu nedělní Velké ceny Singapuru vozů formule 1. Britský jezdec bude startovat z nejlepší pozice podruhé za sebou, v sobotu mu ale hodně pomohla havárie Rubense Barrichella, která v samém závěru kvalifikace znemožnila dalším jezdcům překonat Hamiltonův čas.

Foto: Tim Chong, Reuters

Personál okruhu v Singapuru odstraňuje z trati vůz Rubense Barrichella nabouraný při kvalifikaci.

Článek

Barrichello dvě minuty před koncem třetí části kvalifikace trefil se svým vozem zeď v zatáčce č. 5, nad hlavy stewartů vylétly po karambolu červené vlajky, které boj o startovní rošt předčasně ukončily a zahnaly jezdce do boxů. Svou snahu o zajištění pole position tak museli vzdát i Sebastian Vettel s vozem Red Bull a Nico Rosberg s williamsem, kteří byli v předešlých fázích kvalifikace rychlejší než Hamilton, nakonec se ale seřadili za obhájcem mistrovského titulu. „Mechanici dělali na voze až do deseti hodin do rána, odvedli ale skvělou práci,“ pochvaloval si Hamilton, jenž ovládl i dopolední třetí měřený trénink.

Zklamaní zavládlo v týmu Brawn, který zatím vládne letošní sezóně. Barrichellův karambol přišel jen nedlouho poté, co se podruhé v letošním roce nedokázal mezi deset nejlepších vklínit lídr průběžného pořadí MS Jenson Button. Britský pilot po 14 místě na startu GP Belgie obsadil v Singapuru 12. příčku a v neděli vyrazí ze šesté řady. A Barrichello ještě před kvalifikací měnil převodovku, takže automaticky přišel o pět míst na startu. Po pátém času tedy odstartuje z desátého místa. "Katastrofální výkon,“ kabonil se šéf stáje Ross Brawn.

Neveselo bylo i u Ferrari. Kimi Räikkönen nedosáhl výš než na sedmou řadu a finského pilota nezastoupil ani Giancarlo Fisichella, jehož naděje na lepší umístění ve startovním roštu pohasla již v první části kvalifikace. Italského veterána v Singapuru čeká druhý závod od přestupu do Scuderie, kde jako záskok za zraněného Massu nahradil tragického Luku Badoera.

Kvalifikace na GP Singapuru
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:47,891, 2. Vettel (Něm./RedBull) 1:48,204, 3. Rosberg (Něm./Williams) 1:48,348, 4. Webber (Austr./RedBull) 1:48,722, 5. Barrichello (Braz./Brawn) 1:48,828, 6. Alonso (Šp./Renault) 1:49,054, 7. Glock (Něm./Toyota) 1:49,180, 8. Heidfeld (Něm./BMW) 1:49,307, 9. Kubica (Pol./BMW) 1:49,514, 10. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:49,778.

Reklama

Související témata: