Hlavní obsah

Podepsáno! Räikkönen balí kufry, do Ferrari se stěhuje Alonso

Fernando Alonso se stal ve středu teprve druhým španělským jezdcem formule 1, který bude reprezentovat barvy italské stáje Ferrari. Tým z Maranella na svých internetových stránkách oznámil dlouho očekávané stvrzení kontraktu s dvojnásobným mistrem světa, který v příští sezóně nahradí v kokpitu šampióna z roku 2007 Kimiho Räikkönena. Alonso se upsal Ferrari na tři sezóny.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pilot formule 1 Fernando Alonso v Praze

Článek

"Jsme pyšní na to, že můžeme přivítat v týmu dalšího šampióna, který neustále prokazuje svůj talent," prohlásil po zveřejnění podpisu smlouvy prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

Potvrzení Alonsova kontraktu s Ferrari by nyní mělo ve formuli 1 spustit vlnu přestupů. Räikkönen by měl podle informací z paddocku opět zakotvit v McLarenu, kde by nahradil slabého Heikkiho Kovalainena. A na Alonsovo místo v Renaultu by měl přijít Polák Robert Kubica ze stáje BMW.

Vrátil Ferrari na vrchol 

Pro Räikkönena skončí po letošní sezóně tříletá epizoda ve Scuderii, kam přišel v roce 2007 z McLarenu po odchodu legendárního Michaela Schumachera a hned v prvním ročníku MS vrátil italské stáji mistrovský titul po dvouletém panování Alonsa a týmu Renault. Od té doby měl ale výsledky jako na houpačce a Ferrari jej nakonec vyvázalo ze smlouvy o rok dříve.

"Je mi smutno, že se budu muset rozloučit s týmem, v němž jsem strávil tři skvělé roky a dosáhl svého celoživotního snu - titulu mistra světa. Pokaždé jsem se tady cítil jako doma a prožil zde mnoho nezapomenutelných chvil," nechal se slyšet Räikkönen.

"Kimimu patří za vše, co pro Ferrari udělal, velký dík. Znovu nás dostal na trůn a hrál jednu z hlavních rolí při zisku Poháru konstruktérů v letech 2007 a 2008. I v letošní obtížné sezóně dokázal zajet skvělé výsledky - připomeňme jen skvělé vítězství ve Spa. A věříme, že i ve zbytku sezóny bude patřit k nejlepším," podotkl Domenicali.

Musel rok počkat  

Alonso po úspěšném angažmá u Renaultu začal v roce 2007 jezdit za McLaren, kde bojoval o titul se svým stájovým kolegou Lewisem Hamiltonem, nakonec se ale oba jezdci britské stáje museli sklonit právě před Räikkönenem. Španěl pak kvůli osobním neshodám se svým parťákem McLaren opustil a vrátil se pod křídla svého manažera Flavia Briatoreho a Renaultu, kde podepsal dvouletou smlouvu.

Přesto se již loni na podzim spekulovalo, že by mohl přejít k Ferrari, nakonec si ale musel ještě rok počkat. Osmadvacetiletý rodák z Ovieda bude teprve druhým Španělem, který ve formuli 1 usedne za volant vozu Ferrari. Tím prvním byl v letech 1956 a 1957 Alfonso De Portago.

Druhým pilotem zůstane Brazilec Felipe Massa, který se zotavuje po těžkém zranění hlavy při kvalifikaci na GP Maďarska a do kokpitu se vrátí až v příštím roce. Za vicemistra světa momentálně zaskakuje veterán Giancarlo Fisichella, kterého si tým vytáhl ze stáje Force India.

Massova rekonvalescence podle zpráv Ferrari postupuje uspokojivě a brazilský pilot se tento týden ppsadil za volant motokáry. V příštím týdnu by pak měl vyzkoušet formulový simulátor přímo v Maranellu.

Reklama