Hlavní obsah

Räikkönen o budoucnosti v F1: Buď vítězný tým, nebo raději nic

PRAHA

Jezdit ve středu, či na chvostu startovního pole? Děkuji, nemám zájem. Budoucnost finského pilota Kimiho Räikkönena ve formuli 1 je zatím ve hvězdách, mistr světa z roku 2007 má ale v jednom naprosto jasno: v královské disciplíně nehodlá hrát druhé housle a pokud se neobjeví angažmá v týmu s mistrovskými ambicemi, raději zvolí dobrovolný odchod.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Finský pilot Kimi Räikkönen

Článek

Místo Räikkönena v týmu Ferrari zaujme v příští sezóně Španěl Fernando Alonso a budpucnost finského jezdce zatím nalinkovaná není. Spekuluje se o možném návratu do McLarenu, který opustil po pěti sezónách v roce 2006, zájem ale projevil i tým Toyota. Jenže vítěz osmnácti Velkých cen už nehodlá marnit čas pohledem na zadní křídla  soupeřů.

„Nabídky jsou různého charakteru. Jednoznačně chcete kontrakt, s nímž budete spokojení. Také ale chcete auto, s kterým budete ve hře o titul. Není to o tom upsat se malému týmu a jen kroužit po světových okruzích. To mi nic nedá. Pokud mám závodit ve formuli 1 i příští rok, tak jedině s autem, které může atakovat čelní příčky,“ řekl Räikkönen britskému magazínu Autosport po závodu v Japonsku.

Finský samorost před dvěma lety senzačně připravil o titul světového šampióna Lewise Hamiltona, od té doby však byl ve Ferrari ve stínu Felipeho Massy. Mistrovské choutky ale ještě neztratil.

„Chci dostat šanci bojovat o titul. Samozřejmě, že to není jen v autě. Hodně záleží na mých schopnostech i práci celého týmu. Ale konkurenceschopný vůz, to je prostě základ. Nehodlám jezdit kolem desátého místa. To raději budu doma a budu se věnovat něčemu jinému. A pokud se nenajde tým podle mých představ, budu o tom opravdu uvažovat,“ neskrýval možnost, že se s formulí 1 po devíti sezónách rozloučí.

Neskrýval ani to, že zatím nic jisté nemá. „Ne,“ odpověděl na dotaz, zda je možné v nejbližších dnech očekávat oznámení jeho nového angažmá. „Jak říkám, zatím nic nemám. Sleduji jisté možnosti, uvidíme, co přijde. Momentálně nevím, kdy něco oznámím. Ani to, jestli bude vůbec co oznamovat,“ dodal Räikkönen, aktuálně pátý muž mistrovství světa.

Reklama

Související témata: