Hlavní obsah

Další Čech ve formuli 1? Charouz s Králem v Jerezu bojují o naději

PRAHA/JEREZ

Na okruhu v Jerezu je tento týden pořádně rušno. Na jihu Španělska se při testech formulové série GP2 sešla celá tlupa mladých závodníků, kteří bojují o angažmá v seriálu, jež je považován za poslední stupínek před formulí 1. V obrovské konkurenci se pokoušejí prosadit také dva Češi - Jan Charouz a Josef Král.

Foto: Sport.cz

Čeští závodníci Josef Král (vlevo) a Jan Charouz. Objeví se ve formuli 1?

Článek

Dvaadvacetiletý Charouz se ve středu a ve čtvrtek představí v barvách mistrovské stáje ART Grand Prix, o tři roky mladší Král již v úterý usedl do monopostu týmu Ocean Racing Technology a ve středu vyzkouší vůz stáje Piquet GP. „Josef zatím pracuje hlavně na autě a zvyká si na nejsilnější stroj, v jakém kdy seděl. Za úspěch bychom považovali, kdyby se se svými časy vešel do první patnáctky,“ informoval Sport.cz Petr Najman z Bohemia Racing Teamu, který třetího muže letošního ročníku formule Master zastupuje.

Charouz v letošním roce vyhrál spolu s Tomášem Engem a Němcem Stefanem Mückem v barvách týmu Aston Martin vytrvalostní seriál Le Mans Series a do formule usedne po delší pauze. „Docela to jde, snad si rychle zvyknu na dva pedály a brzdění levou nohou. Naposledy jsem takhle jezdil v motokárách,“ líčil se smíchem v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz přímo z Jerezu.

Celkový vítěz F3000 International Master z roku 2006 netají, že v Jerezu jde o angažmá pro příští sezónu. „Pokud by všechno vyšlo, existuje možnost, že bych mohl jet v barvách ART i první závod zimní Asia GP2, který se uskuteční v předvečer finále formule 1 na novém okruhu v Abú Dhabi,“ prozradil Charouz.

Charouz starší: Záleží jen na Honzovi

Současně neskrývá, že se v Jerezu snaží udělat dílčí krok vstříc svému snu. „GP2 je de facto jedinou možností, jak se mohou mladí jezdci dostat do formule 1,“ uvedl. „Záleží jen na Honzovi, jestli ukáže, že má na to, aby mohl pomýšlet na formuli 1,“ doplnil otec a manažer mladého závodníka Antonín Charouz, jemuž se v roce 2001 podařilo protlačit Tomáše Engeho jako vůbec prvního Čecha do F1.

S vidinou možného angažmá ve formuli 1 usměrňuje kroky ve své kariéře i Král. „Testy GP2 jsou samozřejmě logickým pokračováním, cesta do formule 1 je ale hodně složitá. Stačí se v Jerezu podívat okolo a vidíte samá velká jména a obrovské zázemí konkurence. O testy byl obrovský zájem a už jen to, že Josef prošel výběrem, považuji za úspěch,“ podotkl Najman.

Ve Španělsku se vedle dvou českých mladíků představí například i fenomenální soutěžák Sébastien Loeb, jemuž by měl test v týmu DPR otevřít cestu k debutu ve formuli 1, který by se mohl odehrát v barvách týmu Toro Rosso při Velké ceně Abú Dhabi. Vedle Loeba se na okruhu objeví také synovec brazilské legendy Ayrtona Senny Bruno, jehož další kroky by rovněž měly směřovat do královské třídy.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články