Hlavní obsah

Kubica má jistotu, Renault potvrdil jeho angažmá

Polský automobilový závodník Robert Kubica spojí své další působení ve formuli 1 s týmem Renault. Vedení francouzské stáje ve středu potvrdilo podpis kontraktu s 24letým závodníkem na sezónu 2010. Kubica v kokpitu nahradí Fernanda Alonsa, který po sezóně odejde do týmu Ferrari.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Polský jezdec Robert Kubica

Článek

Kubica si po čtyřech sezónách ve formuli 1 vůbec poprvé vyzkouší přestup do jiné stáje, svou dosavadní kariéru strávil v barvách týmu BMW-Sauber, který ale seriál opouští. V hledáčku Renaultu však byl již delší dobu. „Už po svém debutu v roce 2006 se objevil na našem radaru jako jeden z nejtalentovanějších jezdců své generace. Vysoká očekávání navíc naplnil, takže jsme velice rádi, že jsme dokázali dovést do úspěšné konce jeho angažmá v našem týmu pro příští rok,“ cituje britský magazín Autosport slova šéfa francouzské stáje Boba Bella.

Renault se bude v příští sezóně snažit o nápravu svého jména, které dostalo pořádně na frak kvůli „singapurské aféře“. A také bude usilovat o návrat na výsluní, kde se díky Fernandu Alonsovi vyhříval ještě v roce 2006 po zisku druhého titulu v řadě. „Renault má do budoucna vysoké ambice a všichni cítíme, že Robert může být klíčovou postavou při jejich naplňování,“ doplnil Bell.

Loni přišel o šanci na titul, letos nestačí 

Pro polského závodníka, jehož konto zdobí zatím jedno vítězství v GP, nicméně nepůjde o první kontakt s francouzským týmem. V roce 2005 totiž vyhrál Světovou sérii formule Renault a za odměnu absolvoval test v týmu formule 1. „Mám na Renault speciální vazbu, díky tomu testu v Barceloně se otevřela má cesta do F1,“ uvedl po potvrzení spolupráce. „Líbí se mi přátelský a otevřený přístup v týmu, sdílíme stejně silnou touhu po vítězství. Jsem přesvědčen, že příští rok budeme v popředí startovního roštu a dostaneme se i do boje o titul,“ dodal.

Kubica se začal výrazněji prosazovat v minulé sezóně a v polovině roku nebyl bez šancí na mistrovskou trofej. Stáj BMW ale poté soustředila své zdroje na vývoj nového monopostu a krakovský rodák skončil v konečném pořadí šampionátu na čtvrtém místě. Letošní vůz BMW je však paradoxně nekonkurenceschopný a Kubica v dosavadním průběhu MS nasbíral jen 9 bodů.

Reklama

Související témata: