Hlavní obsah

Kvalifikaci na výroční závod F1 ovládl Bottas, jezdcům Ferrari se nedařilo

I v druhém závodě formule 1 v Silverstonu po týdnu obsadí první řadu na startovním roštu vozy mistrovské stáje Mercedes, na pole position ale bude při Velké ceně k 70. výročí F1 tentokrát stát Valtteri Bottas. Finský pilot předčil šestinásobného světového šampiona a lídra sezony Lewise Hamiltona o 63 tisícin a vybojoval 13. kvalifikační vítězství v kariéře.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Jezdci Mercedesu Lewis Hamilton (vpravo) a Valtteri Bottas (vlevo) ovládli sobotní kvalifikaci na výroční závod formule 1 v Silverstonu.

Článek
Fotogalerie

"Miluju kvalifikaci, zvlášť když se povede takové kolo," pochvaloval si Bottas povedený útok na první místo v poslední možné chvíli. "Valtteri odvedl lepší práci a pole position si zaslouží. Moje poslední kolo nebylo ideální," konstatoval Hamilton.

Oba favorizovaní jezdci deklasovali zbytek pole. Třetí místo už bezmála se sekundovým odstupem překvapivě vybojoval Němec Nico Hülkenberg, který v týmu Racing Point opět zaskočil za Sergia Péreze, jehož za volant znovu nepustil pozitivní test na koronavirus.

"Jsem trošku překvapený a pod rouškou mám široký úsměv. Byl to vrchol, ale není vhodné se radovat předčasně," řekl Hülkenberg před druhou šancí zazávodit si ve formuli 1 po loňském konci v Renaultu. Minulý týden se v Silverstonu kvalifikoval jako třináctý, ale do samotné Grand Prix Británie kvůli poruše motoru ani neodstartoval.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Jezdec Racing Pointu Nico Hülkenberg oslavuje třetí místo z kvalifikace na Velkou cenu k 70. výročí formule 1.

Další piloti v kvalifikaci počínaje čtvrtým Nizozemcem Maxem Verstappenem z Red Bullu už se nevešli ani do sekundového odstupu. Dokonce až 12. skončil Sebastian Vettel, byť po dodatečném trestu pro Estebana Ocona z Renaultu odstartuje z jedenáctého místa. Čtyřnásobný mistr světa ve své poslední sezoně ve Ferrari už podruhé nepostoupil do desetičlenného finále kvalifikace. "Já jsem se svými koly velmi spokojený, víc v tom autě není," konstatoval Vettel. Jen o tři pozice před ním bude stát jeho týmový kolega Charles Leclerc.

Nedělní jubilejní Velká cena odstartuje v 15:10 SELČ. Hamilton vede průběžnou klasifikaci po čtyřech závodech s náskokem 30 bodů před Bottasem. Oba piloti Mercedesu ovládli všechny dosavadní závody - Bottas vyhrál z pole position úvodní Grand Prix v Rakousku a poté třikrát triumfoval z prvního místa na startu Hamilton.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu k 70. výročí F1
Kvalifikace na Velkou cenu k 70. výročí F1, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:25,154
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,063
3. Hülkenberg (Něm./Racing Point) -0,928
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,022
5. Ricciardo (Austr./Renault) -1,143
6. Stroll (Kan./Racing Point) -1,274
7. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,380
8. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,460
9. Albon (Thaj./Red Bull) -1,515
10. Norris (Brit./McLaren) -1,624

Reklama

Související témata: