Hlavní obsah

Pankrácké Arkády se změnily v malé muzeum formule 1

PRAHA

Není pravidlem, aby si tuzemští fanoušci formule 1 mohli doslova osahat originální monoposty královské disciplíny motoristického sportu. Tato možnost se v následujících dvou týdnech nabízí v pražském obchodním centru Arkády Pankrác, jež v rámci oslav jednoročního výročí fungování odhalilo v pátek výstavu vyleštěných vozů, které psaly historii formule 1.

Foto: Petr Horník, Právo

Monopost Benneton-Renault B195, s nímž Michael Schumacher vyhrál svůj druhý titul mistra světa.

Článek
Fotogalerie

Ve dvou patrech centra nechybějí vozy, které dovezly své piloty až k příčkám nejvyšším. Na Pankráci najdete Benetton B195, s nímž v roce 1995 vybojoval svůj v pořadí druhý titul a vítězství v Poháru konstruktérů Michael Schumacher, a McLaren MP 4-5, s kterým v roce 1989 triumfoval Alain Prost a Ayrton Senna skončil v pořadí šampionátu druhý.

„Šance vidět vozy takhle zblízka se nenaskytne každý den. Je to opravdu výjimečná příležitost moci si na ně prakticky sáhnout,“ podotkl pro Sport.cz při zahájení výstavy její patron Jarek Janiš. Který vůz nejvíce uhranul šestadvacetiletého závodníka, který měl v roce 2003 možnost testovat vůz formule 1 týmu Jordan? „Schumacherův Benetton. To bylo neskutečné auto, které ve své době nemělo konkurenci,“ prohlásil.

Symbolickým zástupcem lídra technologické revoluce ve formuli 1 je Lotus 98T, který v roce 1986 vozil v barvách týmu JPS mj. Ayrtona Sennu, z dalších značek nechybějí vozy Williams, Jaguar či Arrows. Na monopostu Sauber C19 z roku 2000 si mohou návštěvníci centra na vlastní kůži vyzkoušet práci mechaniků při výměně pneumatik. Do role pilotů se zájemci mohou vžít díky formulovému simulátoru, který je bezplatně k dispozici.

Soubor monopostů do Prahy přivezla německá společnost Interrace, v jejíž sbírce je na čtyřicet vozů formule 1. Část vozů má své stálé místo ve známém technickém muzeu v Sinsheimu, ostatní kousky pak putují po světě jako v případě Prahy. Výstava potrvá do 24. října a v sobotu 17. října se navíc odehraje v prostorách centra bohatý doprovodný program, na nějž pořadatelé zvou především rodiny s dětmi.

Reklama

Související témata:
Pankrác