Hlavní obsah

Formule není rallye a král Loeb při testech GP2 nezářil

PRAHA

Se smíšenými pocity opouštěl Sébastien Loeb na konci minulého týdne okruh v Jerezu. Fenomenální soutěžák se ve čtvrtek na jihu Španělska zúčastnil testů seriálu GP2, který je předstupněm formule 1, se svými časy se ale nedokázal dostat výš než na osmnácté místo. A v jedné části testů byl dokonce poslední.

Foto: Marcelo del Pozo, Reuters

Pětinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb při testech vozu GP2 stáje DPR na okruhu v Jerezu.

Článek

Loebova motivace v Jerezu byla jednoznačná. Na stole totiž leží možnost, že by mohl usednout ve Velké ceně Spojených arabských emirátů na zbrusu novém okruhu v Abú Dhabi do vozu formule 1 týmu Toro Rosso, a potřeboval si proto osahat řízení monopostu. Výsledky však pětinásobného mistra v rallye příliš nenadchly.

"Uvědomuji si, že postrádám jezdecké zkušenosti s takovým typem vozu. To je můj handicap. Adaptovat se během jednoho dne na vůz a seznámit se okruhem bylo hodně obtížné. Nemohu proto říct, zda jsem připravený naskočit do formule 1. Nevím, jak dobrý bych byl, kdybych dostal šanci jet Grand prix,“ napsal francouzský pilot na svém webu.

Salaquarda mistra dvakrát porazil

Čtvrteční testy ovlivnilo počasí, po slunných dnech přišly do Jerezu mraky a déšť. Dopolední část tak jezdci absolvovali na mokré trati a ani odpoledne nebyly podmínky ideální, když test přerušilo několik výletů mimo trať. Loeb zajel nejlepší kolo za 1:28,114 min., nejrychlejší byl Švéd Marcus Ericsson s časem 1:25,970 min. „Obecně to nebylo až tak zlé. Frustrující ale bylo neustálé vyvěšování červených vlajek, takže jsme byli víc v boxech než na trati. Bylo obtížné zajet pár slušných kol za sebou,“ konstatoval Loeb.

Samotné svezení v monopostu GP2 týmu DPR ale hvězdu továrního týmu Citroën uchvátilo. „Vozy GP2 šly ohromně nahoru a blíží se formuli 1. Co se týče přítlaku a rychlosti v zatáčkách, to je stále někde jinde, ale auto je i tak doslova přilepené k asfaltu a není jednoduché dostat se na nějakou úroveň,“ podotkl Loeb, jemuž se již poštěstilo řídit formuli 1 v barvách stáje Red Bull.

Přímý souboj s žijící motoristickou legendou svedli v Jerezu také dva čeští piloti Filip Salaquarda a Jan Charouz. Salaquarda v obou částech testů získal Loebův skalp, když v dopolední části zajel dokonce desátý čas. Charouz se před francouzského jezdce dokázal vtlačit odpoledne.

Reklama

Související témata: