Hlavní obsah

Lotus odhalil první snímky nového monopostu

PRAHA/NORFOLK

V úspěšné přípravě na vstup do formule 1 pokračuje stáj Lotus F1. Jeden z kvarteta nováčků v seriálu, který se mezi elitu dostal jako nástupce za odcházející tým BMW-Sauber, ve středu odtajnil snímky kompletního modelu, s nímž bude testovat ve větrném tunelu. „Od potvrzení našeho vstupu do F1 jsme dokázali práci výrazně urychlit,“ pochvaluje si technický ředitel stáje Mike Gascoyne.

Foto: Sport.cz

Model monopostu Lotus určený pro testy ve větrném tunelu.

Článek

„Spuštění testů ve větrném tunelu je důležitý krok v přípravě nového monopostu. Pro nás jde o ještě významnější událost, protože se připravujeme na premiérovou sezónu,“ podotkl ostřílený Gascoyne, jenž se v minulosti podílel na konstrukci vozů ve stájích Jordan, Benetton, Toyota či Force India. „Od okamžiku, kdy Mezinárodní automobilová federace potvrdila náš vstup do F1, jsme prožili poměrně hektické období. Všechno jde ale správným směrem,“ doplnil šestačtyřicetiletý konstruktér.

Model monopostu Lotus určený pro testy ve větrném tunelu.foto: lotusf1team.com

Lotus počítá, že bez problémů stihne představení monopostu v polovině února i testy před úvodním závodem nové sezóny v Bahrajnu. „Jsem přesvědčený, že naplnění harmonogramu máme ve svých rukách. Představení vozu v polovině února, do poloviny března pak provedeme všechny potřebné testy na trati,“ prohlásil Gascoyne.

Zatím ještě není jisté, kteří jezdci se v barvách malajské stáje, jež ovšem sídlí v anglickém Norfolku, v příštím roce představí. Mezi formulovými experty je nicméně velkým favoritem na týmovou jedničku dosavadní jezdec Toyoty Jarno Trulli, jehož by mohl doplnit další ze zkušenějších pilotů. „Pozorně sledujeme vývoj jezdeckého trhu včetně malajských pilotů. Na jednu stranu potřebujeme všestranné, spolehlivé jezdce, kteří pomohou s vývojem. Současně ale potřebujeme piloty hladové po výsledcích, schopné dostat z vozů maximum výkonu,“ dodal Gascoyne.

Reklama

Související témata: