Hlavní obsah

Button vyrazí do boje o titul až ze sedmé řady

SAO PAULO

Deštivou kvalifikaci na předposlední letošní Grand Prix formule 1 v Sao Paulu vyhrál domácí jezdec Rubens Barrichello. Jeho britský kolega z týmu Brawn GP Jenson Button, který si může v neděli v Brazílii zajistit titul mistra světa, skončil až čtrnáctý a odstartuje ze sedmé řady. Kvalifikace se kvůli podmínkám na trati protáhla o více než půldruhé hodiny a podle agentury Reuters patřila k nejdelším v historii.

Foto: Paulo Whitaker , Reuters

Jenson Button před začátkem kvalifikace VC Brazílie

Článek

Barrichello, jenž ztrácí na Buttona 14 bodů, si k velkému nadšení domácích fanoušků vybojoval před Australanem Markem Webberem z Red Bullu první pole position po pěti letech. Třetím místem překvapil Němec Adrian Sutil s vozem Force India.

"Zůstávám nohama na zemi, protože ještě nemám vyhráno," uvedl sedmatřicetiletý Barrichello, jenž naposledy zvítězil v kvalifikaci před pěti lety právě na Interlagosu ještě v barvách Ferrari. Domácí Grand Prix však nikdy nevyhrál. "Nebudu se soustředit na nic jiného než na to, abych jel co nejrychleji a vyhrál. Až bude konec, tak si nechám rádiem říct, jak dopadli Jenson a Sebastian (Vettel)," uvedl nejstarší jezdec v seriálu.

Teoretickou šanci promluvit do boje o titul má totiž ještě německý pilot Vettel z týmu Red Bull, ale v kvalifikaci byl šestnáctý a jeho naděje se prakticky rozplynuly.

V nepříjemné pozici bude v neděli na startu Button, jenž se postaví na rošt vedle často chybujícího nováčka Romaina Grosjeana s renaultem. "Udělali jsme chybu, že jsme v závěru (druhé kvalifikační fáze) nasadili pneumatiky na přechodné počasí. Bylo to kolektivní rozhodnutí, je to týmový výkon," uvedl zklamaný lídr šampionátu.

Dlouhé prodlevy v kvalifikaci způsobil hustý déšť a také nehody Giancarla Fisichelly na ferrari a Vitantonia Liuzziho z týmu Force India, z nichž však oba Italové vyvázli nezraněni.

Předposlední závod sezóny se jede od 18:00 SELČ.

Kvalifikace na VC Brazílie, 16. závod MS vozů formule 1:
1. Barrichello (Braz./Brawn) 1:19,576 min., 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:19,668, 3. Sutil (Něm./Force India) 1:19,913, 4. Trulli (It./Toyota) 1:20,097, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:20,168, 6. Buemi (Švýc./Toro Rosso) 1:20,250, 7. Rosberg (Něm./Williams) 1:20,326, 8. Kubica (Pol./ BMW) 1:20,631, 9. Nakadžima (Jap./Williams) 1:20,674, 10. Alonso (Šp./Renault) 1:21,422.

Reklama

Související témata: