Hlavní obsah

Mistrem světa F1 je Brit Button, závod vyhrál v Brazílii Webber

SAO PAULO

Brit Jenson Button ze stáje Brawn je novým mistrem světa vozů formule 1. K celkovému triumfu mu stačila v nedělní Velké ceně Brazílie, předposledním závodu šampionátu, pátá pozice. Zejména v úvodu velmi dramatický závod vyhrál podruhé v sezóně i v kariéře Australan Marc Webber z týmu Red Bull před Polákem Robertem Kubicou z BMW a loňským mistrem světa Britem Lewisem Hamiltonem s mclarenem, který startoval až ze sedmnáctého místa.

Foto: Rickey Rogers , Reuters

Vítězné gesto jezdce formule 1 Jensona Buttona ze stáje Brawn GP po Velké ceně Brazílie

Článek
Fotogalerie

Jeden závod před posledním dílem za dva týdny ve Spojených arabských emirátech v Abú Zabí má Button nedostižný patnáctibodový náskok před Sebastianem Vettelem z Red Bullu, dnes čtvrtým. Brazilec Rubens Barrichello, který měl dnes v závěru závodu smůlu, klesl na třetí místo o dva body za Němce. Brawn dnes podle očekávání získal i Pohár konstruktérů jako první nováček v historii.

"We are the champions, we are the champions, my friends," zpíval v cíli do vysílačky šéf týmu Ross Brawn. "Jensone, je to skvělé, skvělá práce, jsi mistr světa, jsme mistři světa," křičel do rádia. Buttonův triumf je po Hamiltonově loňském prvenství pro Británii druhým za sebou. To se naposledy povedlo Grahamu Hillovi a Jackiemu Stewartovi v letech 1968 a 1969.

"Whow, to byl závod," hlesl v cíli Button. "Jsem mistr světa, navíc v takové zajímavé sezoně," řekl těsně předtím, než přijal gratulace od svých mechaniků a objal se s šéfem seriálu Berniem Ecclestonem. "Je to skvělý pocit. Byl to fantastický závod a já jsem tam, kde jsem si kdysi myslel, že nikdy nemůžu být," přiznal devětadvacetiletý závodník.

O šanci na titul přišel před 70.000 domácích fanoušků na okruhu Interlagos vítěz kvalifikace Barrichello, který nakonec dojel do cíle až na osmém místě. "Moc jsem tady chtěl vyhrát, ale dneska jsem na to bohužel neměl auto. Musím poblahopřát Buttonovi k titulu, zasloužil si ho," prohlásil brazilský jezdec.

Dramatičtější úvod než dnes formule 1 dlouho nepamatuje. Ke kolizi došlo už v první zatáčce mezi několika jezdci, mezi nimiž byl také Fin Kimi Räikkönen z Ferrari. Ten měl přitom skvělý start, po němž se dostal z pátého místa na třetí. Původně třetí na startu Němec Adrian Sutil (Force India) a hned za ním čtvrtý na roštu Jarno Trulli (Toyota) rovněž měli nehodu, kterou si ještě u trati náruživě vyříkali. Oba totiž okamžitě skončili. Agresivnějšího Trulliho komisaři potrestali pokutou 10.000 dolarů.

Räikkönenovy horké chvilky

Poškozený vůz jel do boxů opravit Räikkönen, který zažil hodně horké chvilky. Těsně před ním totiž ujel s utrženou palivovou hadicí další Fin Heikki Kovalainen z McLarenu a benzin z jeho vozu se na chvíli vzňal přímo na Räikkönenově kombinéze i autě. McLaren za tento nebezpečný incident dostal pokutu 50.000 dolarů a Kovalainen po závodě kvůli dodatečné pětadvacetisekundové penalizaci přišel o deváté místo.

Po kolizi skončil také bývalý dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso s Renaultem, do boxů musel v té době ještě úřadující šampion Hamilton s mclarenem. Naopak první pozici si udržel domácí Barrichello z týmu Brawn, za ním se po úvodním dramatu udržel Webber. S Buttonem se dopředu vyvezl také Vettel, třetí do party mužů s šancí na titul světa a na startu až šestnáctý pilot.

Po 21 kolech zajel do boxů Barrichello, o chvíli později byl pro palivo i Webber, ale dostal se před svého brazilského soupeře, kterého po přezutí předjel i Kubica. Buttonovi pomohl i kolaps motoru Nika Rosberga, jehož jízda směřovala na stupně vítězů. Krach Williamsu vzápětí dokonala dramatická nehoda Kazukiho Nakadžimy, jež skončila bez zranění. Tehdy byl sedmý Button mistrem světa, za chvíli se dostal dokonce na šesté místo po první Vettelově zastávce.

Kolem 27 kol před cílem začali pilot jezdit do boxů podruhé a pořadí se promíchalo. Skvěle jezdil Kubica, ale na Webbera nestačil. Ten se i po přestávce vrátil na první místo a mířil za vítězstvím. Za Kubicou jezdil Barrichello, a protože se Button vrátil od mechaniků na šestém místě, držel 11 kol před cílem stále velkou šanci na první titul.

Ta se stala takřka jistotou v momentě, kdy osm kol před koncem musel kvůli defektu pro nové levé zadní kolo jeho největší rival Barrichello. Ten tak dokonce přišel i o své druhé místo v průběžném pořadí, o které bude muset za dva týdny bojovat.

Velká cena Brazílie F1
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:32:23,081 (průměrná rychlost: 198,675 km/h), 2. Kubica (Pol./BMW-Sauber) -7,626, 3. Hamilton (Brit./McLaren) -18,944, 4. Vettel (Něm./Red Bull) -19,652, 5. Button (Brit./Brawn) -29,005, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -33,340, 7. Buemi (Švýc./Toro Rosso) -35,991, 8. Barrichello (Braz./Brawn) -45,454, 9. Kobajaši (Jap./Toyota) -1:03,324, 10. Fisichella (It./Ferrari) -1:10,665.
Pořadí MS po 16. ze 17 závodů
1. Button 89 bodů, 2. Vettel 74, 3. Barrichello 72, 4. Webber 61,5, 5. Hamilton 49, 6. Räikkönen 48, 7. Rosberg (Něm./Williams) 34,5, 8. Trulli (It./Toyota) 30,5, 9. Alonso (Šp./Renault) 26, 10. Glock (Něm./Toyota) 24.
Pohár konstruktérů
1. Brawn GP 161, 2. Red Bull 135,5, 3. McLaren-Mercedes 71, 4. Ferrari 70, 5. Toyota 54,5, 6. Williams 34,5, 7. BMW-Sauber 32, 8. Renault 26, 9. Force India 13, 10. Toro Rosso 7.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint