Hlavní obsah

Barrichello: Jenson si titul zaslouží, ale druhá polovina šampionátu byla moje

PRAHA

Moc si přál zvítězit před domácím publikem, moc chtěl ještě zdramatizovat letošní seriál formule 1. Avšak ani jedno mu nevyšlo. Sedmatřicetiletý Rubens Barrichello je v F1 už sedmnáctou sezónu, ale mistrem světa se ještě nikdy nestal. Letos měl k titulu nejblíže, nakonec mu to opět nevyšlo. Přesto je s letošním rokem spokojený...

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Rubens Barrichello

Článek

Na začátku roku 2009 to vypadalo, že nejzkušenější pilot formule 1, Rubens Barrichello skončí. Poté, co japonská automobilka Honda oznámila, že stáj prodává, byl brazilský jezdec bez práce. Nakonec se ale jeho odchod do sportovního důchodu nekonal. Tým koupil Ross Brawn a Barrichella posadil do svého nového monopostu. Málokoho by tehdy napadlo, že tahle nová stáj se bude na konci sezóny radovat z titulu mistra světa i vítězství v Poháru konstruktérů. A Rubens Barrichello k tomu přispěl plnou měrou.

"Na začátku sezóny mi lidé házeli květiny na hrob. Pak jsem byl ale zpátky a měl možnost řídit skvělé auto. Musím poděkovat Bohu za to, jaký jsem měl rok," prohlásil sedmatřicetiletý Barrichello na webových stránkách Autosportu.

Drama zhatil defekt 

Dlouho Barrichello stahoval náskok svého týmového kolegy Jensona Buttona. Dvakrát se radoval z vítězství, a to při GP Evropy a Itálie. V nedělní Velké ceně Brazílie odstartoval z prvního místa a moc si přál před domácím publikem vyhrát a zdramatizovat tak ještě průběh šampionátu. Nakonec ale v závodě kvůli defektu dojel až za Buttonem, na osmém místě. A o titulu mistra světa bylo rozhodnuto. "Moc jsem se snažil. Ale nebyli jsme v neděli tak rychlí, abychom vyhráli. Je to frustrující," přiznal rodák ze Sao Paula.

"Jsem rád, že zvítězil Jenson, zasloužil si to. Titul ale vyhrál v prvních šesti závodech, druhá polovina šampionátu byla moje," dodal jezdec Brawnu GP. "Byl to velký souboj. Pořád jsem bojoval a bojoval. Dlouho jsem držel při životě svoji naději na titul, a to mě moc těší. Prožil jsem skvělý rok. A Pohár konstruktérů je tak trochu i můj, takže jsem šťastný," uzavřel Barrichello.

A tak šanci na vysněný titul mistra světa bude mít zase příští rok. Brazilský matador již před časem oznámil, že končit ještě nehodlá. Akorát zůstává otázkou, za kterou stáj bude jezdit. Podle posledních informací to vypadá, že podepíše smlouvu s Williamsem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články