Hlavní obsah

Button už myslí na obhajobu. Nejsme kapela s jedním hitem, říká

Jenson Button si plnými doušky užívá opojného mistrovského pocitu, nechce se ale spokojit s tím, aby letošní titul byl pouhou tečkou za jeho krkolomným příběhem ve formuli 1. Ještě žádný z předchozích devíti mistrů světa z Velké Británie nedokázal pozici šampióna obhájit a Button chce být první.

Foto: Andrew Winning, Reuters

I v příštím roce chci být jednička F1, říká Jenson Button.

Článek

„Každý vám potvrdí, že vyhrát mistrovství světa je něco úžasného. Dokázat obhájit je ale něco výjimečného. Ještě žádný Brit ve snaze získat druhý titul za sebou neuspěl. To je můj cíl,“ tvrdí Button sebevědomě. „Brawn není kapela s jedním hitem. Ani já ne,“ dodává.

Fluidum Rosse Brawna zase jednou zafungovalo. Před lety stál formulový mág za úspěchy Michaela Schumachera v týmu Ferrari, těsně před  startem letošní sezóny přišel po roční odmlce jako spasitel do týmu Honda, který po odcházející japonské automobilce převzal a pojmenoval svým jménem. A na trať vyjel s monopostem, jehož výsledky už při zimních testech vyrazily konkurenci dech. Šok pokračoval i v úvodu sezóny, kdy Button vyhrál šest z úvodních sedmi závodů a vytvořil tak základ pro úspěšné tažení za titulem.

Brawn bude hledat rovnováhu

Zatím však není jasné, za jakých podmínek bude angažmá devětadvacetiletého závodníka pokračovat. Před letošní sezónou vyšli Button s Rubensem Barrichellem Brawnovi maximálně vstříc a jezdili prakticky za hubičku, aby ulehčili vstupu stáje do seriálu. Britský pilot prý přistoupil na snížení platu ze třinácti miliónů dolarů na pět, nyní je ale jasné, že s korunou šampióna bude chtít adekvátní příjem.

Vše ale nasvědčuje tomu, že nový kontrakt nebude problém. „Jenson chce zůstat s námi a my také stojíme o to, aby pokračoval. To je dobrá výchozí pozice. Nerad bych prozrazoval, o jakých částkách se bavíme, ale stojíme na mostě, který lze přejít,“ podotkl výkonný ředitel stáje Nick Fry. „Najdeme rovnováhu mezi Jensonovou spokojeností a tím, co si můžeme dovolit,“ dodal Brawn.

Button v mistrovské euforii připouští, že výše platu nemusí být hlavním motivačním faktorem.  „Není to o penězích. Chci být v týmu, který dokáže vítězit. Stal jsem se mistrem světa ve stáji, na jejíž triumf by si nikdy nikdo nevsadil, potažmo v prvním roce fungování. My jsme to ale dokázali,“ tvrdí.

Reklama

Související témata: