Hlavní obsah

V Abú Dhabi budou znít labutí písně. Loučení chystají Alonso i Räikkönen

Hned dva jezdce s mistrovskými tituly na kontě čeká při premiérové Velké ceně Spojených arabských emirátů loučení plné emocí. Na zbrusu novém okruhu Yas Marina v Abú Dhabi se představí naposledy v barvách stáje Renault Fernando Alonso, jenž bude psát další kapitolu své kariéry ve formuli 1 již v rudé kombinéze týmu Ferrari, kde zazpívá svou labutí píseň Kimi Räikkönen.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fernando Alonso

Článek

Pro Alonsa je Renault srdeční záležitostí. Ve francouzském týmu jezdí letos šestou sezónu a vzájemné vazby zpřetrhal jen v roce 2007, kdy si po zisku druhého titulu mistra světa odskočil ke konkurenčnímu McLarenu, kde však nedokázal strávit společnost Lewise Hamiltona a rychle utíkal zpět do náruče své mateřské stáje.

I proto před posledním závodem letošní sezóny Alonso přiznává, že jej čeká víkend plný emocí. „Bude to hodně emociální závod. S Renaultem mě pojí spousta nezapomenutelných momentů a mám v týmu hodně přátel. Moc bych se chtěl rozloučit skvělým výsledkem,“ uvedl osmadvacetiletý Španěl během příprav na závod v Abú Dhabi.

Titulu se Räikkönen dočkal až ve Ferrari 

Räikkönen po sezóně 2006 opustil po pěti letech stáj McLaren a hned v následující sezóně získal v barvách Ferrari svůj premiérový titul, jímž navázal na dvouletou Alonsovu vládu. V následujících dvou letech ale finský závodník jezdil ve stínu Felipeho Massy a i proto se po skončení sezóny s legendární továrnou v Maranellu rozloučí.

„Doufám, že se mi podaří v posledním závodu za Ferrari zajistit co nejlepší výsledek, abychom v konečném pořadí Poháru konstruktérů odsunuli ze třetí příčky McLaren, který se před nás dostal v Brazílii. Nebude to ale nic jednoduchého, konkurence bude tradičně velmi silná,“ přemítal Ledový muž z Espoo.

Podobně jako Alonso, i Räikkönen již chystá závěrečnou zdravici pro členy týmu. „Po třech sezónách přišel čas říct týmu sbohem. Jsem pyšný na to, co jsme společně dokázali, především na double v roce 2007 a triumf v Poháru konstruktérů o rok později. Škoda, že v letošní sezóně nebyl vůz dost konkurenceschopný, nakonec jsme ale dokázali získat několik slušných výsledků včetně vítězství v belgickém Spa,“ dodal třicetiletý Fin.

Reklama

Související témata: