Hlavní obsah

VIDEO: Okruh v Abú Zabí nabídne atraktivní podívanou

PRAHA

Závěrečný podnik seriálu mistrovství světa formulí 1 poprvé v historii přivítá nový supermoderní okruh v Abú Zabí. A i když o titulu mistra světa je už rozhodnuto, čeká se na trati Yas Marina atraktivní podívaná. Navíc závod v Abú Zabí bude prvním, který začne za denního světla a skončí za umělého osvětlení.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Do Abú Zabí poprvé v historii zamíří závody formule 1

Článek

To nejlepší nakonec. Toto rčení by mělo platit i v posledním závodě letošního mistrovství světa formule 1. Titul mistra světa má sice už jistý Jenson Button z Brawnu GP, ale i tak je na co se těšit. Poprvé v historii přivítá formuli 1 Abú Zabí a jeho supermoderní nový okruh Yas Marina, kde se v neděli pojede Velká cena.

Trať navrhoval slavný německý designér Hermann Tilke. Na ostrově Yas Island se mu podařilo vybudovat velmi zajímavý okruh Yas Marina, jehož výstavba začala v únoru 2007 a pracovalo na ni čtrnáct tisíc lidí.

Formule 1 se pojede poprvé na okruhu v Abú Zabífoto: ČTK/AP/Kamran Jebreili

Na jezdce čeká okruh v délce 5 554 metrů, který pojedou pětapadesátkrát a stejně jako v Brazílii a Turecku pojedou proti směru hodinových ručiček. Na trati jsou čtyři hlavní rovinky, které jsou zakončeny prudkým zatáčkami. Celkem je na okruhu jednadvacet zatáček.

Dominantou okruhu je pětihvězdičkový hotel Yas, jehož útrobami budou piloti také projíždět. Fasáda hotelu Yas Marina je tvořena z 4800 svítících panelů, které v noci rozzáří okolí do modré a červené barvy.

Coulthard: Je to výzva, ale i trochu hloupé

Další zajímavostí jsou boxové uličky, které jsou zčásti v tunelu pod tratí. To se ale nelíbí bývalému jezdci Davidu Coultardovi. "Je to výzva, ale současně je to i trochu hloupé. Kdyby tam došlo k nehodě, může to boxovou uličku klidně zablokovat," řekl Coulthard.

Už nyní je na nedělní závod vyprodáno a všech 50 000 diváků bude sedět pod krytými tribunami. VIP hosté mohou celé dění sledovat z šedesát metrů vysoké Sluneční věže, která  se nachází poblíž cílové rovinky. A ještě jedna novinka ve formuli 1 si zde odbude premiéru. Závod odstartuje za denního světla a končit bude pod umělým osvětlením za tmy.

Kromě okruhu se na ostrově Yas Island nachází také Ferrari World, jehož součástí je i dvojitá horská dráha. A přilákat turisty mají také další atrakce jako přístav s jachtami, vodní park, pláže, muzea, golfová hřiště.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články