Hlavní obsah

První tréninky v Abú Zabí ovládly vozy McLarenu

Abú Zabí se konečně dočkalo. V pátek na okruh Yas Marina poprvé vyjely vozy formule 1. V úvodních trénincích na nedělní Velkou cenu Spojených arabských emirátů se nejvíce dařilo týmu McLaren. V prvním tréninku byl nejrychlejší Lewis Hamilton, v druhém jeho stájový kolega Heikki Kovalainen.

Foto: Ahmed Jadallah , Reuters

Lewis Hamilton na okruhu v Abú Zabí

Článek

První trénink v Abú Zabí se uskutečnil za slunečného a velmi teplého počasí. Trať byla ale podle prvních reakcí závodníků velmi špinavá a místy i kluzká.

V úvodu tréninku vyjely na trať vozy slabších týmů, top stáje vyslaly své jezdce na okruh tradičně až později. A okamžitě se pořadím začalo míchat. Nejlépe si vedly vozy stáje Red Bull. Ke konci však sváděl boj o nejrychlejší čas Lewis Hamilton z McLarenu a Jenson Button z Brawnu GP.

Jenson Button na trati Yas Marinafoto: Reuters/Ahmed Jadallah

Nakonec byl Hamilton o šestadevadesát tisícin sekundy rychlejší než jeho krajan a již jistý mistr světa Button. Třetí skončil Sebastian Vettel z Red Bullu. Do první desítky se překvapivě dostali jezdci týmu Toro Rosso - šestý byl Sébastien Buemi a devátý jeho kolega Jaime Alguersuari.

Nedařilo se naopak vozům Ferrari a Renaultu. Kimi Räikkönen z Ferrari dojel patnáctý a Fernando Alonso s renaultem skončil o příčku za ním.

Druhému tréninku kraloval Kovalainen

Druhý trénink v Abú Zabí začal za denního světla a končil za tmy pod umělým osvětlením. A nejvíce se opět dařilo McLarenu. Hamilton několikrát vylepšil svůj dopolední rekordní čas, nakonec mu to ale na prvenství stejně nestačilo.

Ještě o něco rychleji si totiž na trati Yas Marina počínal jeho stájový kolega Heikki Kovalainen, který nakonec zvítězil. Třetí nejlepší čas zajel Button. Překvapením byl Kamui Kobajaši s toyotou, který skončil pátý.

O pět míst si polepšil Räikkönen, naopak Alonso, který v neděli pojede naposledy za Renault, skončil opět šestnáctý. Nedařilo se ani Robertu Kubicovi z BMW, jemuž vypověděl službu motor.

Tréninky na GP Abú Zabí:
1. trénink: 1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:43,939 min., 2. Button (Brit./Brawn GP) 1:44,035, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:44,153, 4. Barrichello (Braz./Brawn GP) 1:44,207, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 1:44,667, 6. Buemi (Švýc./Toro Rosso) 1:44,687.
2. trénink: 1. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:41,307 min., 2. Hamilton 1:41,504, 3. Button 1:41,541, 4. Vettel 1:41,591, 5. Kobajaši (Jap./Toyota) 1:41,636, 6. Buemi 1:41,683.

Reklama

Související témata: