Hlavní obsah

Kobajaši Toyotu překvapil, a tak místo prodeje suši bude jezdit ve formuli 1

Když se na začátku října v kvalifikaci na Velkou cenu Japonska zranil Timo Glock, musela Toyota hledat náhradu. Do monopostu nakonec usedl testovací jezdec Kamui Kobajaši a svými výkony v Brazílii a v Abú Zabí velmi mile překvapil. "Líbí se nám jeho závodnický duch. Nikoho se nezalekne a to je velmi pozitivní," řekl na adresu Kobajašiho John Howett, šéf Toyoty.

Foto: Caren Firouz , Reuters

Kamui Kobajaši v monopostu Toyoty zaujal

Článek

Velké překvapení. Tak těmito slovy by se dalo shrnout vystoupení Kamuje Kobajašiho ve formuli 1. Původně měl třiadvacetiletý mladík nahradit zraněného Tima Glocka v monopostu Toyoty. Avšak svými výkony si japonský jezdec řekl o trvalé místo ve formuli 1. V Brazílii skončil desátý,  v Abú Zabí dokonce šestý. A Toyota je ze svého náhradníka nadšená. "Jsme z něj nadšeni. Líbí se nám jeho závodnický duch. Nikoho se nezalekne a to je velmi pozitivní," řekl o Kobajašim John Howett, šéf Toyoty.

"Vždy jsme si mysleli, že je talentovaný. Ale protože v GP2 nebyl tak konkurenceschopný, přeci jen jsme váhali. Nyní po jeho skvělých výsledcích,  uvažujeme o jeho angažmá," prohlásil Howett na webových stránkách Autosportu.

Málem ukončil kariéru

A ze svého působení ve formuli 1 má velkou radost i samotný jezdec. "Mým cílem v Abú Zabí bylo dojet na bodech. Jsem překvapený, že jsem nakonec skončil v nejlepší šestici. Je to fantastický výsledek a já jsem nesmírně šťastný," rozplýval se Kobajaši.

Klíčové podle něj bylo předjetí Kimiho Räikkönena. "Na startu jsem předjel Räikkönena. To bylo důležité. Kdybych byl v prvním stintu celou dobu za ním, bylo by těžké dostat se mezi nejlepších šest," vysvětloval Kobajaši.

"Kdybych nedostal nabídku od Toyoty, znamenalo by to konec mé kariéry," přiznal Kobajaši. "Nemám žádný rozpočet, takže v GP 2 už znovu závodit nebudu. Nepředpokládal jsem, že budu v této sezóně závodit ve formuli 1 a tak chci Toyotě poděkovat za tuto příležitost, " dodal Kobajaši.  A co by talentovaný mladík dělal? "Zřejmě bych se vrátil do Japonska, kde bych pracoval v otcově restauraci se suši."

Reklama

Související témata: