Hlavní obsah

FIA chce od Toyoty jasnou zprávu o tom, zda rozpustí stáj v F1

LONDÝN

Mezinárodní automobilová federace FIA chce od Toyoty jednoznačnou zprávu o budoucnosti tovární stáje ve formuli 1. Japonská automobilka sice oznámila odchod ze šampionátu, neuvedla však, zda tým zruší nebo prodá někomu jinému.

Článek

"Když odcházel Bridgestone, oznámil to 18 měsíců předem a my tak měli dost času najít nového dodavatele pneumatik," citovala agentura Reuters prohlášení FIA. Zatímco automobilka Toyota odchází zejména kvůli ekonomické recesi z formule okamžitě, Bridgestone seriál opustí až po příští sezoně.

Toyota navíc nedávno podepsala novou všestrannou dohodu s FIA (tzv. Concorde Agreement), kterou se zavázala k účasti v mistrovství až do roku 2012. "Proto chceme, aby jasně dala najevo svůj postoj vůči formuli. Ten totiž výrazně ovlivní osud třinácté stáje v šampionátu," dodala federace.

FIA nedávno oznámila, že do formule 1 se v příští sezoně vrátí stáj Lotus, která nahradí tým BMW-Sauber. I ten by sice nyní mohl startovat v šampionátu dál, to ale závisí na tom, jak Toyota naloží s osudem své stáje. Podle agentury Reuters japonská automobilka tým rozpustí.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint